Pakistanin kristityt pelkäävät vastaiskuja Asia Bibin turvapaikkatarjousten johdosta

 

Asia Bibin tapaus on Pakistanissa johtanut laajoihin protesteihin, joissa islamistit vaativat häntä vangittavaksi vapauttamisesta huolimatta.

Asia Bibin vapauttaminen on johtanut laajoihin protesteihin Pakistanissa. Useat maat ovat tarjonneet jumalanpilkasta syytetylle Bibille turvapaikkaa. Paikalliset kristityt pelkäävät tämän seurauksia.

Islamistit ovat vaatineet Asia Bibin hirttämistä vapauttavasta tuomiosta huolimatta ja maastapoistumiskieltoa. Oikeustalon edessä protestoitiin väkivaltaisesti, kun tuomio julistettiin 31.10. Näiden protestien yhteydessä ei tapahtunut vakavia hyökkäyksiä kristittyjä vastaan. Muutama päivä tämän jälkeen Asia vapautettiin vankilasta. Hallitus kielsi jyrkästi tiedon, että hän olisi poistunut maasta. Hänen asianajajansa Saif-ul-Malooq lensi 3.11. Alankomaihin, josta hänelle tarjottiin turvapaikkaa. Tämä johti Hollannin suurlähetystön sulkemiseen Pakistanissa sen saamien uhkausten takia.

Pakistanissa uutisoitiin 13.11., että Euroopan parlamentin puhemies olisi soittanut Pakistanin pääministerille Imran Khanille keskustellakseen Asia Bibin tapauksesta. Englantilainen Guardian puolestaan uutisoi, että Englanti oli hylännyt Asian aviomiehen Ashiq Masihin turvapaikka-anomuksen, koska pelkäsi Pakistanin suurlähetystönsä henkilöstön turvallisuuden puolesta. Englannin parlamentin 70 jäsentä kirjoitti vastalauseensa Englannin pääministerille ja vaati maata tarjoamaan Asialle ja hänen perheelleen turvapaikan.

Kalajoen Krist. opisto Neliöb. 8.-21.4.

Yli 230 parlamentaarikkoa ympäri maailman ovat pyytäneet Imran Khania olemaan antamatta periksi painostukselle ottaa vapauttava tuomio uudelleenkäsittelyyn. Tämä johtaisi vuosien käsittelyyn, jonka aikana Asia joutuisi olemaan joko vangittuna tai todennäköinen joukkoväkivallan kohde, jos pääsisi vapauteen. Parlamentaarikot myös esittivät kysymyksen poliittisten intressien vaikutuksesta asiaan ja totesivat, että muut valtiot pitäisivät Pakistania vähemmän houkuttelevana sijoituskohteena, jos maassa ei kunnioiteta lakeja.

Mielenosoitus Roomassa, Capidoglion lähellä, 13. marraskuuta 2018 Asia Bibin hyväksi. Mielenosoituksen järjesti CitizenGO Italia -säätiö. (kuva Andrea Ronchini/NurPhoto, Getty Images)

Italia on yksi lukuisista turvapaikkaa tarjonneista maista. Roomassa kokoontui 13.11. mielenosoittajia, jotka pitelivät kylttejä, joissa luki ”Me olemme Asia Bibi”. Kylteissä näkyi myös arabialainen kirjain ”N”, josta on tullut synonyymi vainotuille kristityille sen jälkeen, kun islamistit käyttivät kirjainta merkitäkseen kristittyjen koteja ja yrityksiä Lähi-idässä.

Kokonaisuudessaan tilanne on toistaiseksi ollut Pakistanissa jännittynyt mutta rauhallinen. Kristityt pelkäävät kuitenkin, että lopputuloksena on yhä huonompi yleinen asennoituminen heitä kohtaan. Maassa toimivaa Peace and Development Foundation-järjestöä johtava ihmisoikeusaktivisti Romana Bashir toteaa: ”Kristityt pelkäävät joutuvansa vielä kärsimään Asian vapauttamisen johdosta. Useiden järjestöjen keräämä aineisto todistaa, että kristityt saavat suhteellisesti enemmän jumalanpilkkasyytteitä.” World Watch Monitor on raportoinut, että Pakistanin väestöstä on kristittyjä vain n. 1,5 %, mutta yli neljäsosa,187 tapausta, vuosina 1990–2014 rekisteröidystä 702 jumalanpilkkasyytöksestä kohdistui kristittyihin.

Bashir toteaa myös, että kristittyjen syrjiminen näkyy esimerkiksi huonompina työpaikkoina. Viimeisimmät tilastot paljastavat, että viemäri- ja saniteettiala ovat kristittyjen hallussa, koska he kuuluvat maassa osittain vaikuttavan hindulaisen kastijärjestelmän ”koskemattomiin” ja tekevät yhteiskunnan ”likaisen työn”. Myös Asia Bibin ahdingon juuret ovat näissä puhtauskäsityksissä. Bashirin mukaan tämänkaltainen syrjintä jatkuu ja Bibin kaltaiset tapaukset vain lisäävät vihaa.

Bashir on toiminut vuodesta 2012 Vatikaanin neuvonantajana liittyen uskonnollisiin suhteisiin muslimien kanssa. Hänen mukaansa tilanne on nyt hallinnassa, mutta pelkkä Asia Bibin nimen mainitseminen riittää jännitteiden kasvamiseen.

Lähde

Tutustu lisää Pakistanin tilanteeseen.

 
Lahjoita A