Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Päivi Räsäsen oikeusjuttu johdattaa pohtimaan tasa-arvoa

 

Medialähetysjärjestö IRR-TV:n tuottamassa Ajassa-ohjelmassa kuullaan kansanedustaja Päivi Räsäsen ajatuksia häneen kohdistuneista syytöksistä. Räsäsen tilannetta pohtii myös uskontofilosofi ja podcast-toimittaja Mikke Tiainen.

Päivi Räsäsen homoseksuaalisuutta käsitteleviä kirjoituksia ruotinut oikeudenkäynti on monella tuoreessa muistissa. Räsänen sai keväällä 2022 vapauttavan tuomion käräjäoikeuden kolmen tuomarin yksimielisellä päätöksellä, mutta uusi istunto hovioikeudessa alkaa 31. elokuuta.

Räsästä syytetään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Omasta mielestään hän on vain siteerannut Raamattua eikä ole koskaan halunnut tuomita mitään ihmisryhmää toisia alempiarvoisemmaksi.

Dei, retroäijät, neliöb. 18.-24.6.

 

Tasa-arvoa ei saavuteta epätasa-arvolla

Uskontofilosofina Tiainen pitää länsimaisten ihmisten sitoutumista tasa-arvoon kiinnostavana. Sosiaalisen oikeudenmukaisuuden teemat kiinnostavat monia. Asioista saatetaan puhua tasa-arvoasioina, vaikkeivät ne oikeastaan sellaisia ole.

– Jos ajatellaan, että tietyn sosioekonomisen taustan tai etnisyyden omaavat ihmiset pitäisi pistää huonompaan asemaan sen vuoksi, mitä on tapahtunut tai ei ole tapahtunut heille historiallisesti, tai toiset pitäisi laittaa parempaan asemaan sen takia, niin silloin ajetaan tasa-arvoa epätasa-arvolla, Mikke Tiainen sanoo.

– Poliittisesta ja uskonnollisesta näkemyksestä riippumatta olisi tärkeää miettiä analyyttisesti, mikä on tasa-arvoa, ja onko se, mitä edustetaan, oikeasti tasa-arvoa.

 

”Jumalan edessä kaikki ovat samanarvoisia”

Valtakunnan syyttäjä esitti oikeusprosessissa myös täysin perättömiä väitteitä Päivi Räsäsen sanomisista, kuten että hän asettaisi toiset ihmiset alempiarvoiseen asemaan seksuaalisen suuntautumisen vuoksi.

– Tällaiset väitteet ovat täysin oman vakaumukseni vastaisia. Myös käräjäoikeus totesi, ettei kirjoituksistani ja lausunnoistani löydy tällaisia väitteitä, Räsänen painottaa.

Kristillisdemokraattien kansanedustajan mukaan ihmisen arvo on muuttumaton. Eihän vanhempikaan rakasta lastaan vähemmän, vaikka tämä toimisi vanhemman näkökulmasta väärin.

– Ajattelen niin, etteivät Raamatun opetukset synnistä nouse vihasta, vaan rakkaudesta. Kaikki ihmiset on luotu Jumalan kuvaksi ja ovat samanarvoisia. Mutta kaikki ihmiset ovat myös syntisiä ja olemme siinäkin suhteessa samalla viivalla Jumalan edessä. Jos me uskomme Jumalaan, niin hän määrää sen, mikä on syntiä. Kysymys on ihmisen ja Jumalan välisestä asiasta. Olemme kaikki armon ja sovitustyön tarpeessa.

Mikä mediassa esillä ollut ADFI-järjestö todellisuudessa on? Miten Päivi Räsänen on kokenut syytökset? Muun muassa näihin kysymyksiin saadaan vastaus Ajassa-ohjelmassa torstaina 10.8. klo 19.45 TV:n antennikanavalla 16. Ohjelma on katsottavissa myös Permanto-suoratoistopalvelusta tästä linkistä.