Päivi Räsänen valmis luovuttamaan palkintonsa lehdistölle

 

Päivi Räsäsen mielipiteet huomataan lehdistössä.

KUUNTELE KLIPPI: Vuoden kristillinen mediateko -palkinnon saanut Päivi Räsänen olisi valmis luovuttamaan palkintonsa lehdistölle. Räsäsen mukaan hänen kommenttinsa Ajankohtaisen kakkosen syksyn homoillassa herättivät huomiota vasta, kun lehdistö alkoi rakentaa niistä uutisia. Itse televisiolähetyksen jälkeen Räsänen kertoo saaneensa olla vielä varsin rauhassa.

 Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsäsen mukaan Ajankohtaisen kakkosen homoillan jälkeen hänen kommenttinsa eivät ensin juuri huomiota herättäneet. Kohu syntyi vasta, kun lehdistö alkoi raportoida kirkosta eroamisiin liittyviä erolukuja ja yhdisti ne homoillassa lausuttuihin kommentteihin.

Räsänen on ehtinyt analysoida Ajankohtaisen kakkosen homoillan aiheuttamaa kohua ja median roolia sen jälkeen, kun hänelle luovutettiin tällä viikolla Vuoden kristillinen mediateko palkinto kristinuskoa käsittelevän keskustelun herättämisestä. Hän esitti näkemyksiään Radio Dein Toivon tuomiokapituli -ohjelman haastattelussa torstaina sekä suorassa lähetyksessä palkinnon julkistamistilaisuudessa.

Dei, retroäijät, neliöb. 9.-15.7.

”Eropiikki” rakennettiin toimituksissa

Räsänen pitää selvänä, että lausunnot saivat syksyllä huomiota myös siksi, että Suomen arvomaailma on muuttunut radikaalisti vuosikymmenen aikana.

– Nostin keskustelussa esiin kaksi perusteesiä: avioliitto on miehen ja naisen välinen liitto ja homoseksuaalinen suhde on Raamatun vastainen elämäntapa. Kymmenen kaksikymmentä vuotta sitten ajatusta pidettiin tavallisena, nyt siitä tehtiin uutinen. Kertoohan tämä myös siitä, millainen arvoilmapiiri meillä yleisesti ottaen on mediassa.

Toivon tuomiokapitulissa Räsäsen lausuntoja kommentoivat Kotimaa-lehden uutispäällikkö Johannes Ijäs ja toimittaja Ville Talola. Kotimaan verkkolehti uutisoi Ajankohtaisen kakkosen homoillan aiheuttaneen ”eropiikin”, kun ohjelman jälkeisenä päivänä kirkon oli jättänyt 160 jäsentä.

Uutinen sai runsaasti huomiota valtamediassa. Eroluvuista raportointi synnytti nopeasti lumipalloilmiön, minkä seurauksena evankelis-luterilaisen kirkon jätti syksyn aikana yhteensä 40 000 suomalaista.

Johannes Ijäs puolusti lehtensä uutisointia, koska keskustelulla oli huomattavaa yhteiskunnallista merkitystä.

– Kyse ei ollut niinkään kirkon keskustelusta vaan isosta yhteiskunnallisesta keskustelusta. Kirkko osoittautui peiliksi, joka osoitti, missä Suomessa mennään.

– On käynyt selväksi, että kirkon sisällä ajatellaan homoseksuaalisuudesta niin kuin Päivi Räsänen ajattelee ja aivan toisella tavalla kuin Päivi Räsänen ajattelee. Ennen käytyä keskustelua suomalaiset eivät tätä tienneet, Ijäs arvioi.

Kuuntele, mitä hyvää Vuoden kristillinen mediateko -palkinnon saanut Päivi Räsänen näkee syntyneessä mediakohussa (toimittaja Kai Kortelainen).

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)