Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Päihteisiin kuolleiden muistotilaisuuksissa kuullaan äärimmäisen kipeistä asioista

 

Kuva: Johanna Laakso, VIKTO ry

Vaikka pyhäinpäivä on tältä vuodelta jo takana päin, muistetaan kuluvalla viikolla päihteisiin menehtyneitä. Muistotilaisuuksissa puhutaan ääneen asioista, joista liian moni vaikenee.

Rakas äiti, en muista sinua ilman alkoholismia. Aloit juoda, kun minä olin vielä pieni. Siihen vaikutti moni tekijä, enkä syytä sinua siitä.

Fida Neliöb. vkot 49-50. MJa

Menetin minulle tärkeimmän ihmisen. Mutta silti, olen aina pikkusiskosi ja sinä minun isoveljeni.

Sitten tuli päivä, jota pelkäsin vuosia. Olit tappanut itsesi ja osa minusta kuoli myös sen myötä.

Nämä tosielämän lauseet ovat luettavissa vaiettumenetys.fi-sivustolta, joka yhdistää ihmisiä, joiden läheinen on menehtynyt päihteiden käytön vuoksi.

Keskiviikkona 9.11.2022 läheisten kokemuksia ja tuntemuksia voi myös kuulla paikan päällä Joensuussa ja Hämeenlinnassa.

Joensuussa paikalliset ev.lut. seurakunnat ja Siniristi Ry:n järjestävat kaksi tilaisuutta. Pakkahuoneella kello 16.30 Jaana Niiranen kertoo kokemusasiantuntijana 18-vuotiaana huumeisiin menehtyneestä Annu-tyttärestään. Varsinainen muistotilaisuus on noin klo 18.15 matkustajasataman taideaukiolla, jossa voi sytyttää läheisen muistoksi kynttilän.

Hämeenlinnassakin on luvassa kaksiosainen tilaisuus. Kynttiläkulkue lähtee klo 18 liikkeelle torin suihkulähteeltä kohti Vapaaseurakuntaa, jonka edustalla hiljennytään hetkeksi muistamaan omaa läheistä.

Muistokonsertti alkaa sisätiloissa kello 18.30. Illan aikana kuullaan musiikkia, runoja ja kokemuspuheenvuoroja.

Järjestelyissä A-klinikka tekee yhteistyötä VIKTO ry:n, Hämeenlinnan Vapaaseurakunnan ja Mokia ry:n kanssa.

– Päihteisiin kuolleiden muistotilaisuus ei ole suurten ihmisjoukkojen tapahtuma, sillä aihepiiriin sisältyy paljon vaikenemista, häpeää sekä kipeitä suvun taakkoja. On kuitenkin tärkeää nostaa asia esiin, lisätä avoimuutta ja antaa mahdollisuus osallistua tilaisuuteen myös verkon välityksellä, kertoo ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Paula Meskanen A-klinikka Oy:stä.

Hämeenlinnan Vapaaseurakunnan pastori, Arto Kortemaa, pitää keskiviikkoillan muistokonsertissa avauspuheenvuoron.

– Teen sen hyvin mielelläni. Kyllä kristittyjen kuuluu ehdottomasti olla näissä tilaisuuksissa mukana.

Tilastokeskus ilmoittaa, että alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen menehtyi vuoden 2020 aikana noin 1700 henkeä, 1300 miestä ja 400 naista.

Luvut olivat lähestulkoon samat kuin edellisenä vuonna.

Huumekuolemat sen sijaan ovat lisääntyneet koko 2000-luvun ajan Tukikohta ry:n tiedotteen mukaan.

”Viime vuonna huumekuolema kosketti 206 ihmisen läheistä Suomessa. Kuolleista 60 ihmistä oli menehtyessään alle 25-vuotias. Jokaisen tilastossa näkyvän huumekuolemaluvun takaa löytyy ihminen, joka on jollekin rakas ja tärkeä – lapsi, äiti tai isä, sisko tai veli, kumppani tai ystävä.”

Päihteisiin kuolleiden muistotilaisuus järjestetään 9.11.2022 myös Oulussa, Torniossa ja Vaasassa sekä 10.11.2022 Porvoossa.