Maata Näkyvissä -festareita juhlitaan kolmen vuoden tauon jälkeen koko viikonloppu

 

Maata Näkyvissä -festarit 2021 järjestettiin yksipäiväisenä. Kuva: Maata Näkyvissä -festarit

Suomen ja Pohjoismaiden suurimman kristillisen nuorisotapahtuman Maata Näkyvissä -festareita vietetään marraskuun kolmantena viikonloppuna 18.–20.11.2022 Turun Gatorade Centerissä ja Messukeskuksessa. Teemana on tänä vuonna Ilon päivä.

Maata Näkyvissä -festarit kokoaa tuttuun tapaan kaikki suomigospelin kestosuosikit kls.:stä Juhani Tikkaseen ja Maksettuihin Viuluihin. Erityisiä ja harvemmin festareilla kuultuja artisteja ovat muun muassa Pastori Pike sekä Kristiina Brask. Mielenkiintoisen paluun tarjoaa 2010-luvun alkupuolen isoin nimi Immanuel. Kansainvälistä väriä Maata Näkyvissä -festareille tuovat kiitetty ruotsalainen sisarustrio Lin D ja Manchesterista saapuva sielukas Lily Jo. Puhujavieraaksi saapuu suosittu amerikkalainen pastori Matt Popovits.

Tämän vuoden Maata Näkyvissä -festareista tekee erityisen se, että poikkeusolojen jälkeen on tarkoitus palata normaaliin päiväjärjestykseen eli koko viikonlopun suurtapahtumaan. Festarit jouduttiin siirtämään syksyllä 2020 vuodella eteenpäin, ja viime vuonna tapahtuma oli yksipäiväinen.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

– Nyt tuntuu hienolta kutsua ihmisiä paikalle koko viikonlopuksi. Osittain tästä syystä tapahtuman teemaksi muodostui Ilon päivä. Tuntuu hienolta ja jännittävältä järjestää pitkästä aikaa koko viikonlopun tapahtumaa. Toivottavasti muut ovat odottaneet tätä yhtä paljon kuin me järjestäjätkin, sanoo tapahtuman projektipäällikkö Riina Halme.

Maata Näkyvissä -festareiden vuoden 2022 tunnuskappale Ilon päivä on Park 7 ja Kotiinpalaajat -yhtyeistä tutun muusikko Miika Lamminmäen käsialaa.

– Vuoden tauon jälkeen järjestetyillä yhden päivän Maata Näkyvissä -festareilla 2021 tunteet olivat pinnassa monella tapaa. Kohtaamiset muiden artistien, talkoolaisten, teknikoiden ja yleisön kanssa olivat täynnä sekä iloa ja vapautuneisuutta että myös hämmennystä ja surua. Biisintekijänä olisin purkanut näitä hetkiä lauluun ennemmin tai myöhemmin joka tapauksessa. Kuulin konserttien välissä vuoden 2022 teemasta Ilon päivä. Kun festareilta palattua riimit putoilivat paikoilleen, päätin tarjota biisiä Maata Näkyvissä -festareiden käyttöön, Lamminmäki kertoo kappaleen synnystä.

Tunnuskappaletta lauletaan areenalle kokoontuneella suurella joukolla useaan kertaan Maata Näkyvissä -festareiden aikana, ja monesta Maata Näkyvissä -festareiden tunnuskappaleeksi laaditusta laulusta on tullut aikojen kuluessa hengellisen musiikin ikivihreitä klassikoita. Tunnuskappaleita on laatinut muiden muassa Pekka Simojoki.

Maata Näkyvissä -festareiden keskiössä on tuttuun tapaan gospelmusiikki, yhteyden kokeminen, nuorten keskinäinen kohtaaminen, raamattuopetus sekä kristillinen nuorisokulttuuri lähes kaikissa mahdollisissa muodoissa. Mukana on musiikin lisäksi nuorten puheenvuoroja, raamattuopetusta, tanssia, draamaa ja näyttämötaidetta. Pientä sporttia on luvassa muun muassa pingisturnauksen muodossa.

Uutta ja erityistä on entistä vahvempi ote sosiaaliseen mediaan. Esimerkiksi tubettajat Arttu Laitinen ja Nino Ärling voi bongata koko viikonlopun ajan festarihaasteita tarjoamassa.

– Iloitsen ohjelmatarjonnan moninaisuudesta, jossa isossa osassa ovat itse nuoret. Nuorten määrä ohjelmassa lisääntyy vuosi vuodelta, kertoo tapahtuman ja Sleyn nuorisotyön johtaja Juha Heinonen.