Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Paavi vaatii kantasolututkimukseen eettistä harkintaa

 

Kuva: Agência Brasil

Paavi Benedictus XVI tapasi marraskuun puolivälissä 250 Paavillisen kulttuurineuvoston järjestämään kantasolujen tutkimusta käsittelevään konferenssiin osallistunutta asiantuntijaa.

Pitämässään puheessa paavi tuki voimakkaasti aikuisten kantasolujen tutkimista mutta huomautti samalla, että tutkimuksen on oltava eettistä.

– Mahdolliset hyödyt tutkimuksesta ovat hyvin huomattavat, sillä se avaa mahdollisuuksia parantaa kroonisia sairauksia korjaamalla vahingoittunutta kudosta.

– Tieteen ja etiikan välinen vuoropuhelu on hyvin tärkeää, jotta voidaan varmistaa, että lääketieteellisiä edistysaskeleita ei koskaan tehdä sellaisin inhimillisin kustannuksin, joita ei voi hyväksyä, paavi muotoili.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

– Yhdenkään ihmiselämän tuhoamista ei koskaan voi oikeuttaa sen mahdollisen hyödyn perusteella, jota se voi tarjota toisille, hän jatkoi.  

Kantasolu on solu, jolla on kyky jakautua loputtomasti sekä muodostaa erilaisia kudostyyppejä. Kantasoluja saadaan esimerkiksi alkiosta, luuytimestä ja eri elimien omista kantasolupopulaatioista.

Kantasolujen käyttö hoitokeinona on tällä hetkellä yksi nopeimmin kasvavista ja kehittyvistä lääketieteellisen tutkimuksen aloista. Kantasoluista toivotaan parannuskeinoa muun muassa halvaantuneille. Tämä onkin jo onnistunut laboratoriokokeissa rotilla. Toinen alue johon kantasoluista toivotaan hoitokeinoa, ovat erilaiset rappeumataudit, kuten Parkinsonin ja Huntingtonin tauti.

Aikuisten kantasoluja on käytetty jo pitkään, muun muassa luuydinsiirteiden muodossa. Kantasolujen käyttö ei kuitenkaan ole vaaratonta. Suurin hankaluus liittyy solujen jakautumisen hallitsemiseen. Jos kantasolujen jakautumista ei kontrolloida, ne synnyttävät syöpäkasvaimia.

Paavin Benedictus XVI:n lausunnoista kertoi Katolinen tiedotuskeskus.

 
Artikkelibanneri perussanoma