Ihmisiä ja ilmiöitä: Ovet auki Israelin evakoille – Maailma seuraa ja kommentoi tilannetta Gazassa, Israelissa omaa surua hoidetaan auttamalla maan sisäisiä pakolaisia

Fida ehti Pohjois-Koreaan ennen Coca Colaa

 

KUVA: FIda International

Suomen helluntaiseurakuntien lähetys- ja kehitysyhteistyöjärjestö Fida International toimittaa ulkoasiainministeriön tuella 300 tonnia ruoka-apua Pohjois-Koreaan. Fidan hanketyöntekijä Markku Toimela on parhaillaan seuraamassa 200 000 euron arvoisen avun perille menoa. Pohjoiskorealaisiin kouluihin, päiväkoteihin ja lastensairaalaan viedään maissia, papuja ja ruokaöljyä.

– Viemme kahden ja puolen kuukauden ruokaturvan noin 18 000 hengelle. Saan mennä haluamiini paikkoihin tarkistamaan avun perillemenon, jutella keittiöhenkilökunnan kanssa ja tarkastaa varastot, Toimela kertoo.

Heikko syyssato pahentaa Pohjois-Korean vakavaa ruokapulaa. Ruokakriisiä vaikeuttavat myös ruoan maail-manmarkkinahintojen nousu, Pohjois-Korean kauppasaarto ja maan kehittymätön maatalous¬tuotanto.

Fida on auttanut Pohjois-Koreaa reilut kymmenen vuotta.

Karas-Sana Neliöb. 4.-10.12. MJa

– Aloite tuli pohjoiskorealaisilta. He olivat kuulleet, että kristityillä on hyvä sydän, ja he tiesivät, että Fidalla on melko paljon toimintaa Aasiassa, järjestön kehitysyhteistyöjohtaja Eero Horstia kertoo.

Fidalla on Pohjois-Koreassa myös aluesairaaloiden kehittämishanke, joka sisältää kolmen sairaalan aineellista avustamista ja henkilökunnan kouluttamista. Toimela iloitsee myös siitä, että järjestö ehti Pohjois-Koreaan ennen Coca Colaa: ennaltaehkäisevän lasten hammashuoltohankkeen ansiosta lapset oppivat hoitamaan hampaitaan ennen kuin saavat käsiinsä makeaa juomaa.

Horstia toteaa, että Fidan ja Pohjois-Korean välinen luottamuksellinen suhde on vaatinut vuosien työn.

– Aluksi meillä oli epäluuloja ja väärinymmärryksiä. Kun pääsimme niistä yli, tilanne on ollut todella paljon parempi. Nyt luotamme toisiimme molemmin puolin.

Pohjois-Korean kansa on valtiovallan tiukassa kontrollissa. Kansalaiset on jaettu luokkiin, joiden perusteella heille määrätään asuin- ja työpaikat. Monta kertaa maassa vieraillut Horstia kehuu pohjoiskorealaisia ystävällisiksi ja lämpimiksi ihmisiksi.