Paavi eronnut viimeksi keskiajalla

 

Benedictus XVI on kertonut aiemmin mielipiteenään

Paavi Benedictus XVI vetäytynee eronsa jälkeen lapsuutensa maisemiin Saksan Baijeriin. Siellä hän luultavasti keskittyy lukemiseen ja kirjoittamiseen eikä enää ota kantaa katolisen kirkon asioihin, arvelee teologian tohtori, dosentti Jyri Komulainen.

Katolinen kirkko ei ole vuosisatoihin ollut tilanteessa, jossa kaksi paavia on elossa samaan aikaan. Perinteen mukaan tehtävässä jatketaan kuolemaan asti, ja edellisen kerran paavi onkin eronnut virastaan keskiajalla.

Katolista teologiaa tutkinut Komulainen pitää täysin uskottavana paavin ilmoitusta siitä, etteivät tämän voimat enää riitä tehtävänsä hoitamiseen. Dosentin arvion mukaan paavin ikääntyminen ja haurastuminen on näkynyt televisiokuvista.
– Benedictus on jo aiemmin vihjannut, että hänen mielestään paavin pitää voida erota, jollei tämä kykene hoitamaan tehtäviään.
Komulainen muistuttaa, että nykyaika vaatii paavilta paljon läsnäoloa ja näkyvyyttä. Paavia seurataan mediassa läheltä. Paavin veli on sanonut brittimedialle, että paavilta on jo kielletty transatlanttiset lennot.
Benedictus ei myöskään olisi vuonna 2005 halunnut tulla valituksi paaviksi, minkä hän ilmaisi kiertäen, Komulainen kertoo.
Komulaisen mukaan mielenkiintoista on nyt nähdä, tuleeko seuraava paavi muualta kuin Euroopasta.
– Kaksi kolmesta maailman katolisesta asuu Latinalaisessa Amerikassa, Afrikassa tai Aasiassa.
Benedictuksen seuraaja on Vatikaanin mukaan tarkoitus valita pääsiäiseen mennessä.

 
Dei, Jippu, artikkeliban.(2/2) 28.9.- MJa