Ihmisiä ja ilmiöitä: Venäjän hyökkäys karisti Timo Soinista EU-kriittisyyden: ”Ennen katsoin tahallaan sivuun, kun sopi agendaan vetää turpaan”

Näin uusi paavi valitaan

 

Kardinaalit kokoontuvat valitsemaan uuden paavin 20 päivän sisällä paavin erosta.

Vatikaani haluaa, että paavi Benedictus XVI:lle valitaan seuraaja pääsiäiseen mennessä, eli ennen maaliskuun loppua. Uuden paavin valitsee kardinaalien kokous. Vatikaanin mukaan Benedictus ei osallistu seuraajansa valintaan.

Benedictus XVI aikoo jättää tehtävänsä tämän kuun lopussa. Paavi Benedictuksen eroilmoitus tuli yllätyksenä Vatikaanillekin. Vatikaanin edustaja kiistää, että eron taustalla olisivat kirkon sisäiset erimielisyydet.

Kardinaalit kokoontuvat valitsemaan uutta paavia 15-20 päivän kuluttua paavin kuolemasta tai erosta. Nykyisten sääntöjen mukaan valintaan osallistuu enintään 120 kardinaalia. Yli 80-vuotiaita ei kelpuuteta.

Dei Neliöb.20.9.-11.10. MJa

Valintakokous eli konklaavi pidetään sikstiiniläiskappelissa tiukasti ulkomaailmalta eristettynä. Jos kardinaali rikkoo vaitiololupauksensa kesken valinnan, seurauksena on erottaminen kirkosta.

Valinta suoritetaan suljetulla lippuäänestyksellä, kahdesti aamupäivällä ja kahdesti iltapäivällä. Äänestämistä jatketaan niin kauan kunnes joku on saanut kahden kolmasosan enemmistön. Itseään ei saa äänestää. 1900-luvulla äänestykset ovat kestäneet 2-4 päivää. Äänestysliput poltetaan aina äänestyksen jälkeen. Savu käsitellään mustaksi, jos valinta ei ole onnistunut. Valkoinen savu kertoo, että uusi paavi on löytynyt.

Benedictuksen mukaan hänellä ei korkean ikänsä takia ole enää voimia tehtävän hoitamiseen. Paavi on 85-vuotias.
Saksalaissyntyinen Benedictus nousi paaviksi huhtikuussa 2005.

Saksan liittokanslerin Angela Merkelin edustajan mukaan Benedictus ansaitsee kunnioitusta ja kiitosta työstään paavina.

 
Dei, Mooses, artikkeliban. (1/2) 29.6.- MJa