Outokummun vapaaehtoiset rypyttivät karjalanpiirakoilla 15000 euroa lähetystyöhön

 

Seuraavan kerran Imatran Olavinkulman keittiössä paistuu karjalanpiirakoita maaliskuun viidentenä päivänä. Kuva: Ari Niemetmaa

Itse tehdyt karjalanpiirakat maistuvat – ja paistuvat seurakuntien keittiöissä. Outokummussa talkoillaan viikoittain lähetystyön hyväksi, Imatralla kerran kuukaudessa. Kuka tahansa voi ostaa herkkuja, jos muistaa tehdä ennakkotilauksen.

Itäisessä Suomessa karjalanpiirakoiden teolla on pitkät perinteet, myös seurakunnissa.

Kasvatus- ja lähetyssihteeri Riitta Viitakangas kertoo, että Outokummun seurakunnassa karjalanpiirakoita on paistettu vapaaehtoisten voimin kymmeniä vuosia.

Sansa neliöb. 11.11.-10.12.

– Oli aika, jolloin piirakoita paistettiin kaksikin kertaa viikossa. Nyt piirakkapiiri kokoontuu kerran viikossa elokuusta toukokuun loppuun. Hiljaisella viikolla pidämme tauon.

– Joulun alla varauksia tulee enemmän kuin pystymme tekemään.

”Piirakkapäivänä” ensimmäiset saapuvat seurakunnan keittiöön aamuviideltä. Yleensä urakka on ohi kymmeneen mennessä.

– Keskimäärin paistamme 800 piirakkaa, sesonkiaikoina pitkälti toista tuhatta.

Vuoden 2017 tilastot kertovat, että piirakkapiiristä lähti lähes 15 000 euroa Outokummun seurakunnan lähetystyön kohteisiin.

Myös Imatran seurakunnassa vapaaehtoiset tekevät karjalanpiirakoita lähetystyön hyväksi. Tuottoa tuli viime vuonna nelinumeroinen summa.

Imatralla leipojat kokoontuvat kerran kuukaudessa aamukahdeksalta. Valmista on kuuden tunnin päästä.

– Emme pysty vastaamaan kaikkeen kysyntään eli joudumme rajoittamaan tilausten määrää, toteaa lähetyssihteeri Ari Niemetmaa.

Kiireisimpiä ovat joulua, pääsiäistä ja keväisiä valmistujaispäiviä edeltävät ajat.

Kummassakin seurakunnassa karjalanpiirakoiden teosta kantavat päävastuun taitavat ikäihmiset.

Sekä Outokummussa että Imatralla keittiössä puuhaa äärimmäisen innostunut ja sitoutunut väki.