Orpokotijuhlilla kuullaan vahvaa raamatunopetusta

 

Perinteiset Parikkalan Saaren kirkon Orpokotijuhlat järjestetään 17. –18.8.2024. Kuva Parikanniemen arkisto.

Parikkalan Saaren kirkon Orpokotijuhlat järjestetään 17. –18.8.2024. Tämän vuoden juhlilla kuullaan kolme raamattuopetusta, joiden pitäjät ovat rovasti Jouni Turtiainen, emeritus päätoimittaja Leevi Launonen ja piirivastaava Kirsi Ryösö.

Hengellisten kesäjuhlien monipuoliseen ohjelmaan kuuluu myös raamattuopetus. Näin on myös perinteisillä Parikkalan Saaren kirkon Orpokotijuhlilla, jotka järjestetään 17. –18.8.2024.

Tämän vuoden juhlilla kuullaan kolme raamattuopetusta, joiden pitäjät ovat Jouni Turtiainen, Leevi Launonen ja Kirsi Ryösö. Aiheet on sovittu yhdessä järjestäjien kanssa, ja niissä on huomioitu erilaiset teemat ja aihepiirit.

IK-opisto neliöb. 15.-28.7.

Mistä väsynyt saa avun?

Ensimmäisen opetuksen pitää rovasti Jouni Turtiainen Virolahdelta otsikolla ”Ei hän väsy, ei hän nuku”.  Näin hän kertoo opetuksensa taustoista:

– Mistä Sikopohjan poika, evankelista Jumalan armosta, Erkki Leminen sekä monet muut saarnamiehet ja -naiset ovat löytäneet elämälleen kiintopisteen ja pohjan, jonka varassa jaksaa – väsyneenäkin?

– Samasta lähteestä kuin Psalmin 121 kirjoittaja – tuo Raamatun Matkaaja – olipa mies tai nainen, nuori tai vanha. Psalmin otsikko on Matkapsalmi, hepreaksi ”Shir Ha-ma’alot”, ja sillä tarkoitetaan laulua, jota lauletaan silloin, kun kuljetaan ylämäkeä, joka jatkuu ja jatkuu, kunnes Jumalan asuinpaikka, hänen temppelinsä, alkaa näkyä Pyhässä Kaupungissa (heprean ’alaa-verbi merkitsee ylöspäin kulkemista).

– Olivatko Psalmin matkaajan tuntemukset samanlaisia kuin Lemisen ja meidän muiden matkaajien? Ehkä olivat. Joka tapauksessa hän kysyy uupuneena: ”Mistä saan avun?” Se ei ollut vain retorinen kysymys, johon kukaan ei odottanut vastausta. Se oli hänelle yhtä todellinen kysymys kuin meille, jotka joudumme elämän ylämäkiosuuksilla vetämään henkeä ja kysymään, mistä saamme avun.

Miten kristityn tulisi pitää huolta sydämestään?

Toisen opetuksen pitää emeritus päätoimittaja KT Leevi Launonen Kuopiosta otsikolla ”Varjele sydäntäni”. Ensi kertaa Saaren juhlille tuleva Leevi Launonen kertoo opetuksensa taustoista:

– Sydän ylläpitää ihmisen elintoimintoja. Siksi sen varjeleminen on erityisen tärkeää. Kun tunnettu Yö-yhtyeen perustaja, lauluntekijä ja muusikko Olli Lindholm kuoli yllättäen 54-vuotiaana helmikuussa 2019 sydämen pettäessä, lääkärien vastaanotoille ilmaantui pian suuri joukko sydämensä tilasta huolestuneita suomalaismiehiä ‒ jotkut omasta aloitteestaan ja toiset vaimonsa kehotuksesta. Sydämen terveydellä on väliä niin fyysisesti kuin henkisestikin. Siksi sen tilaa on syytä tietoisesti tarkkailla.

– Kun Raamatun mukaan viimeisinä päivinä koittavat vaikeat ajat, se ei johdu ensisijaisesti vääränlaisesta politiikasta, talouden taantumasta tai ilmastonmuutoksesta, vaan ihmisten sydämen tilasta (2. Tim. 3:1‒5). Väärät sydämen asenteet tekevät ihmisten elämästä vaikeaa. Siksi Raamattu kehottaakin: ”Ennen muuta varjele sitä, mikä on sydämessäsi ‒ siellä on koko elämäsi lähde” (Sananl. 4:23).

Leevi Launonen nostaa opetuksessaan esiin sisäisiä yllykkeitä ja motiiveja, joita jokaisen kristityn tulisi omassa sydämessään tarkkailla. Sydämen henkisen ja hengellisen terveyden vaalimiseen tarvitaan välttämättä myös Jumalan Hengen apua.

Miten pelokas jumalanlapsi voisi riemuita?

Kolmannen raamattuopetuksen pitää piirivastaava Kirsi Ryösö Lappeenrannasta otsikolla ”Armon lapset riemuitkaa”. Hän pohtii opetuksessaan, miten pelot voivat vaikuttaa kristityn elämässä ja vaelluksessa.

– Mikä saa Jumalan lapsen riemuitsemaan tässä ajassa, joka syöttää ihan muunlaista todellisuutta?

– Vai jähmetymmekö kuin pieni pelokas kauris ajokaistojen välissä pelkoihimme odottamaan, mitä muut meille ulkopuolta sanovat, kyselee Ryösö lainaten Efesolaiskirjettä, jossa Paavali kirjoittaa:

”Sillä armosta te olette pelastetut uskon kautta, ette itsenne kautta – se on Jumalan lahja – ette tekojen kautta, ettei kukaan kerskaisi. Sillä me olemme hänen tekonsa, luodut Kristuksessa Jeesuksessa hyviä töitä varten, jotka Jumala on edeltäpäin valmistanut, että me niissä vaeltaisimme.” 

Kirsi Ryösö tiivistää sanomansa evankelisen herätysliikkeen F. G. Hedbergin sanoihin: ”Kristuksessa riippuen, Herran sanaan turvaten – voitto varma meillä on, taivaan riemu loputon.”

Tervetuloa Orpokotijuhlille Parikkalaan!

Parikkalan Saaren kirkon Orpokotijuhlat on järjestetty samalla paikalla 79 kertaa. Edes koronavuodet eivät keskeyttäneet traditiota, vaan juhlat lähetettiin silloin striimattuina Parikanniemen YouTube kanavan kautta sekä radioituina Radio Patmoksen kautta. Näin toimitaan tänäkin vuonna sen lisäksi, että nyt kaikki ovat tervetulleita osallistumaan juhlille myös paikan päällä.

 

Katso koko ohjelma www.orpokotijuhlat.fi