Ihmisiä ja ilmiöitä: Jari Kekäle: ”Ei se varmaan Jumalalle ole mikään tiedonanto, kun kerromme, että nyt tuntuu tältä” Elämäntaito: Jouni Turtiainen on ollut päähän potkittujen uskollinen ystävä

Orjuuttaako suklaa?

 

Ei orjuudelle -verkkosivusto kerää nimiä vetoomukseen, jossa patistetaan suomalaisia makeisfirmoja hankkimaan suklaansa orjuusvapaista maista.

Turun vapaaseurakunnan käynnistämä kampanja väittää, että Panda ja Fazer hankkivat kaakaonsa alueilta, joissa muun muassa lapsityövoima on yleistä.

Ei orjuudelle -kampanjan keräämien tietojen mukaan Länsi-Afrikan kaakaoviljelmillä lapsityövoiman käyttö on yleistä, myös kaikkein pahimmissa muodoissa. ”Esimerkiksi Norsunluurannikon kaakaoviljelmillä työskentelee ihmiskaupan uhreiksi joutuneita lapsia, jotka on salakuljetettu viljelmille muista Afrikan maista,” kertoo sivusto. 

IITA:n (International Institute of Tropical Agriculture) tekemä tutkimus on paljastanut, että länsiafrikkalaisilla kaakaoviljelmillä työskentelee noin 284 000 iältään 9-12 -vuotiasta lasta vaarallisissa olosuhteissa. Lapset tekevät muun muassa pitkiä päiviä, käyttävät vaarallisia työkaluja ja alistuvat jatkuvasti vaarallisille torjunta-aineille. Heitä myös pahoinpidellään.

Sansa Neliöb. 11.9.-10.10. MJa

Kampanja kertoo, että osa suomalaisten yhtiöiden käyttämästä kaakaomassasta on peräisin juuri Länsi-Afrikasta. Hankkimalla Reilun kaupan sertifioinnin suomalaiset suklaayhtiöt varmistaisivat tuotteidensa olevan orjuusvapaita. Länsi-Afrikasta kaakaota tuoviin suomalaisyhtiöihin luetaan sivustolla ainakin Fazer ja Panda.

Vetoomus nimilistoineen on tarkoitus luovuttaa näiden yhtiöiden johtajille 30.4.2011.

Ei orjuudelle-sivusto