Yleinen: Viikon debatti pui armokuolemaa: eutanasia on arvokysymys monelta kantilta

Onnellisuuden metsästäjä ei tavoita saalistaan

 

Filosofi Frank Martela (oik.) ja psykologi Markku Ojanen puhuivat Veritas Forumissa onnellisuudesta. Kuva Henri Järvinen

Filosofi Frank Martela ja psykologi Markku Ojanen vetivät auditorion täyteen Veritas Forumissa Jyväskylässä.

Kaksisataa opiskelijaa pakkautui kuuntelemaan psykologian emeritusprofessoria Markku Ojasta sekä filosofi ja tutkijatohtori Frank Martelaa Jyväskylän yliopistoon Veritas Forumiin torstaina.

Teemana oli onnellisuuden etsiminen.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Martela ja Ojanen pitivät onnellisuutta asiana, jota ei kannata asettaa elämän päämääräksi. Toisia arvostava ja palveleva elämä sekä omien lahjojen käyttäminen yhteisön hyväksi ovat tavoitteita, jotka tuovat onnellisuuden kaupanpäällisiksi.

”Onnellisuus on kultainen vasikka. Sen liika tavoitteleminen voi johtaa onnettomuuteen ja yksinäisyyteen”, Martela totesi.

Hänen mukaansa runsas hyörinä onnellisuuden ympärillä voi selittyä sekularisoitumisella. Ennen suuri osa ihmisistä löysi uskonnollisesta traditiosta elämälleen kehyksen ja tarkoituksen. Kun sitä ei enää ole, merkitystä etsitään onnellisuudesta.

Ojanen huomautti, että onnellisuus on tutkimusten mukaan paradoksi. Vaikka suomalaiset ovat melankolisia, sulkeutuneita, eivät luota itseensä ja tekevät paljon itsemurhia, he kuuluvat onnellisimpien kansojen joukkoon.

Martela nosti esille kysymyksen rahan merkityksestä. Jos köyhyydessä elävä ihminen saa lisää rahaa perustarpeiden tyydyttämiseen, onnellisuus taatusti lisääntyy. Varakkaat ihmiset sen sijaan saavat monesti eniten onnea rahasta silloin, kun he käyttävät sen toisen ihmisen hyväksi.

Olosuhteilla vain vähän merkitystä

Tutkimusten mukaan ihmisen onnellisuuteen vaikuttaa eniten perustemperamentti, joka muodostuu perintötekijöistä ja lapsuuden kasvuympäristön summana. Seuraavaksi eniten merkitystä on omilla ajatuksilla ja teoilla. Olosuhteiden merkitys on sen sijaan pieni silloin kun tarkastellaan melko hyväosaisia länsimaalaisia.

Martela kuitenkin huomautti, että kansakuntien välisessä vertailussa bruttokansantuote on suurin selittävä tekijä. Muita merkittäviä tekijöitä ovat esimerkiksi demokratian, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden toteutuminen.

Martela ja Ojanen totesivat, että onnellisuuden määritteleminen on yhtä vaikeaa kuin onnellisuuden saavuttaminen siihen keskittymällä.

Martela määritteli onnellisuuden olevan sitä, mitä sinulle tapahtuu, kun teet merkityksellisiä asioita.

Markku Ojanen lainasi kirjailija Victor Hugoa: ”Elämän suurin onni on tulla rakastetuksi omana itsenään, tai siitä huolimatta.”

 

Aiheet