Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Onko Jumala reilu tuomitessaan toiset kadotukseen?

 
Musta tausta, jossa on valkoisella teksti: ”Sitokaa hänet käsistä ja jaloista ja heittäkään ulos pimeyteen. Siellä itketään ja kiristellään hampaita.” – Jeesus

Jeesus varoitti ihmisiä helvettiin joutumisen mahdollisuudesta. Jotkut ovat kysyneet, onko Jumala reilu tuomitessaan toiset kadotukseen.

Klassisen helvettiopin mukaan kadotus on ikuinen rangaistus, jonne osa ihmisistä joutuu ja josta ei ole mahdollista päästä pois, jos sinne kerran päätyy.

Jeesus puhui kadotuksesta yllättävän paljon ja hätkähdyttävän vakavaan sävyyn. Hän varoitti ihmisiä helvettiin joutumisen mahdollisuudesta, jos he eivät ottaisi pelastusta vastaan.  

Kadotus on kiehtonut ja kauhistuttanut lukemattomia ihmisiä historian varrella. Tänäkin päivänä jotkut pohtivat, onko siitä järkevää opettaa lainkaan herkemmille ja etenkään lapsille. Toiset taas ovat ehdottaneet koko helvettiopin kuoppaamista tai ainakin sen rukkaamista uuteen uskoon.  

Perheniemi neliöb. vko 49-50. MJa

Klassinen helvettiopin mukaan kadotus on ikuinen rangaistus, jonne osa ihmisistä joutuu ja josta ei ole mahdollista päästä pois, jos sinne kerran päätyy. Oppia on kritisoitu epäreiluksi kahdesta syystä.  

Miten ajallisista synneistä voi tulla ikuinen rangaistus?   

Ensinnäkin: jotta rangaistus olisi reilu, ihmisen pitäisi olla vastuussa kadotukseen joutumisestaan. Mutta miten esimerkiksi ihminen, joka ei ole koskaan kuullutkaan Jeesuksesta, voi olla vastuussa kadotukseen joutumisestaan? Toiseksi helvettiä on pidetty kohtuuttoman ankarana rangaistuksena. Miten ajallisista synneistä voi tulla ikuinen rangaistus?   

*

Miten helvettioppia vastaan esitettyyn kritiikkiin on vastattu? Lue koko artikkeli Uuden Tien verkkolehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie