Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Makrokuvaus lumosi Paul Kankaanrannan: ”Pienessäkin voi olla paljon kauneutta”

 
Kun on oikein pieni -kuva

Paul Kankaanrannan kuva ”Kun on oikein pieni” ihastuttaa Radio Dein vuoden 2023 Ystäväkalenterissa

Luontokuvaus on turkulaiselle Paul Kankaanrannalle mieluisa harrastus, joka tuo kaivattua rauhoittumista kiireisen arjen keskelle. Vasta pysähtyessä havahtuu luonnon ihmeellisyyteen.

Kun Paul Kankaanranta hankki muutama vuosi sitten kameraansa makro- eli lähikuvauslinssin, hän löysi aivan uuden maailman.

– Silmäni avautuivat sille, miten pienessäkin voi olla niin paljon kauneutta ja monimuotoisuutta.

KRS Krito 10.-23.6.
Paul Kankaanranta
Paul Kankaanranta jakaa mielellään kuviaan muistoksi: ”Kuvilla voi olla jollekin toiselle suurempi merkitys kuin minulle.”

Kankaanranta sanoo viihtyvänsä hyvin veden äärellä. Hän ikuistaa mielellään lintuja, kasveja ja kukkia. Viime kesänä yksi unohtumattomimpia kokemuksia oli päästä kuvaamaan sarvipöllön poikasia. Kuvaa Kankaanranta toisenlaisiakin ihmeitä. Erityisen mieluisa kohde on tällä hetkellä hänen parivuotias poikansa.

Luontokuvaus on opettanut huomaamaan paremmin vuodenaikojen vaihtelut ja valon käyttäytymisen. Onpa se lisännyt sinnikkyyttä ja kykyä hidastaakin.

– Kameran kanssa kulkiessa oppii katsomaan, näkemään ja haistamaan ihan eri tavalla kuin jos olisi vain lenkillä. On pakko pitää aistit avoimena. Pysähtyminen on hyvää vastapainoa kiireiselle elämälle, erityisopettajana työskentelevä Kankaanranta sanoo.

Digitaalisuus mullisti kuvaamisen

Paul Kankaanranta on ollut kiinnostunut valokuvauksesta niin kauan kuin muistaa. Noin 20 vuotta sitten hän osti ensimmäisen digitaalisen kameransa, ja kolmisen vuotta hän on pääasiassa valokuvannut. Digitaalisuus on tehnyt kuvaamisesta helppoa.

Intohimoisesti harrastukseensa suhtautuva Kankaanranta on opiskellut valokuvaamista itse. YouTubesta löytyy paljon kuvausvinkkejä. Myös kaveripiirissä on valokuvauksen harrastajia, joiden kanssa voi vaihtaa ajatuksia ja ideoita.

Jokaisella kuvaajalla on oma tyylinsä kuvata. Kankaanrannan mukaan valokuvaaminen on nimenomaan asioiden näkemistä omalla tavalla ja sen jakamista muille. Hän ei halua pitää kuviaan vain itsellään, vaan antaa niitä mielellään muistoksi.

– Tykkään jakaa kuvia eteenpäin. Kuvilla voi olla jollekin toiselle suurempi merkitys kuin minulle, hän sanoo.

Kuvia Ystäväkalenterissa

Kankaanranta on lahjoittanut kuviaan myös Radio Deille. Kauniita, tunnelmallisia luontokuvia voi nähdä vuoden 2023 Ystäväkalenterissa.

Talvehtija-kuva koristaa Dein ystäväkalenteria
Paul Kankaanrannan ”Talvehtija” löytyy Radio Dein ystäväkalenterista lokakuun kuvana.

– On hienoa olla mukana tällaisessa toiminnassa – varsinkin, kun nauttii tekemisestä ja siitä tulee vielä jotakin hyötyäkin.

Radio Dei on tullut Kankaanrannalle tutuksi vaimon kautta. Kanavaan liittyy muistojakin: Avioliiton alkuaikoina pariskunta kuunteli Deitä aamupuuroa syödessä. Nykyään Kankaanranta kuuntelee radiota harvemmin, mutta sanoo arvostavansa sitä, että Deissä voi kuulla musiikkia, jota ei muualla juuri soiteta, kuten Maksettuja viuluja tai Exitiä.

Usko kulkee luontevasti mukana Paul Kankaanrannan elämässä. Lempeän ja ymmärtävän Jeesuksen johdatuksessa on hyvä elää – ja ihailla Luojan kädenjälkeä linssin läpi.

Tutustu Radio Dein vuoden 2023 Ystäväkalenteriin.

Teksti: Elina Uusikylä, Adéle Salosen haastattelun pohjalta

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)