Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Onko Jumala olemassa? Se saattaa selvitä tänään Koivukylän kirjastossa

 

Ilmari Hirvonen (vas.) ja Miikka Niiranen keskustelevat tänään Jumalan olemassa olosta Vantaan Koivukylän kirjastossa.

Rekolan seurakunta järjestää tänä keväänä kolme keskusteluiltaa uskosta ja epäilystä Vantaan Koivukylän kirjastossa.

Ensimmäinen ilta pidetään tänään. Kaksi nuorta tutkijaa, Areiopagi-verkkolehden päätoimittaja Miikka Niiranen ja filosofian opettaja Ilmari Hirvonen kertovat perusteluitaan jumalauskon puolesta ja vastaan.

Hirvosen mielestä jumaluskoa on vaikea rakentaa yleisesti hyväksyttävien todisteiden varaan.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

‒ Erityisenä haasteena pidän pahan ongelmaa. Mielestäni paras argumentti kristinuskon puolesta saadaan yhdistämällä Pascalin vaaka Jeesuksen ylösnousemuksen historiallisiin todisteisiin.

Pascalin vaaka on teoria, joka ei oikeastaan pyri todistamaan Jumalan olemassaoloa, vaan yrittää osoittaa jumalauskon pelisilmän näkökulmasta kannattavaksi.

Pelurin todistus sanoo, että vaikka ei tiedettäisi, onko Jumala olemassa vai ei, häneen kannattaa uskoa mahdollisen palkinnon eli iankaikkisen elämän toivossa ja mahdollisen rangaistuksen eli kadotuksen välttämiseksi. Ajatuskulun kehitti ranskalanen matemaatikko Blaise Pascal 1600-luvulla.

Ilmari Hirvonen on kuitenkin päätynyt pitämään agnostismia parhaiten oikeutettuna kantana.

‒ En kuitenkaan vaadi ketään luopumaan uskostaan.

Rohkeutta keskustella

Miikka Niirasen mukaan Jumalaan voi uskoa todisteiden vuoksi tai vaiston varassa.

‒ Esittelen kahta tapaa lähestyä jumalauskon järkevyyttä. Usko voi olla niin kutsutun jumala-aistin synnyttämää tai jumalatodistusten avulla julkisesti perusteltu kanta. Esittelen myös hienosäätöargumenttia osana jumalatodistuksia sekä luonnontieteen ja teologian yhteistä historiaa, Niiranen valottaa.

Sekä Hirvonen että Niiranen ovat tohtoriopiskelijoita. Niirasen tutkimus käsittelee fysiikan tieteenfilosofiaa ja Hirvonen tarkastelee pseudotieteen filosofiaa.

Koivukylän kirjastossa järjestettävät keskusteluillat uskosta ja epäilyksestä ovat Rekolan seurakunnan lähetyksen tukiryhmän ideoimia.

‒ Idea iltojen järjestämisestä syntyi, kun ymmärsimme, että meidän tulee seurakunnassa ottaa tosissaan ne haasteet, joita jumalausko ja kristillisyys nykyään kohtaavat. Meillä on kiusaus vetäytyä uskomaan vain toisten uskovien kanssa ja painaa ympärillä olevat kysymykset taka-alalle, lähetyksen tukiryhmään kuuluva Sakari Arvela kertoo.

Hän toivoo, että illat herättäisivät kuulijoita pohtimaan omia uskomuksiaan ja antaisivat rohkeutta keskustella eri tavoin ajattelevien kanssa.

‒ Ja tietysti kristittynä toivon, että joku etsijä löytää myös kristinuskon vastauksia oman elämänsä kipeisiin kysymyksiin, Arvela toteaa.

Kolmen pubin vieressä

Toiseen ”Uskon iltaan” kutsutaan erityisesti muslimeita. Sen teema on Kysy kristityltä. Kolmannella kerralla aiheena on Minä uskon – kristittyjen kertomuksia.

‒ Koivukylän kirjasto on maailman hehkein paikka kolmen pubin vieressä. Tervetuloa!, Sakari Arvela toivottaa.

Tilaisuudet pidetään 14.2., 14.3. ja 6.4. klo 18 Koivukylän kirjaston auditoriossa, osoite Hakopolku 2, Vantaa.

Lisätiedot: www.vantaanseurakunnat.fi

Ilmari Hirvonen ja Miikka Niiranen keskustelevat jumalauskosta myös Radio Dein Viikon Debatissa 1. maaliskuuta klo 9.