”Olen saanut kuulla rehellisiä tarinoita elämästä” – Ilta Lauran kanssa -talk show kymmenvuotiskiertueella

 

– Vieraiden arvostaminen ja ajatus siitä, että olemme samalla viivalla pohjautuu evankeliumiin. Show’t ovat lämminhenkisiä ja niissä viihdytään. Voisin sanoa suorastaan rakastavani vieraitani, kuvailee Laura Siltala talk show -iltojaan. Kuva: Janne Ylitalo

Musiikki vaikenee ja lavalle astuu tyylikäs nuori nainen. Talk show lupaa heittäytymistä ja läsnäoloa. Laura Siltalalle jokainen kohtaaminen yleisön kanssa on merkityksellinen, koska kaikki talk show’ssa on ainutkertaista.

Ilta Lauran kanssa -live talk show sai alkunsa kymmenen vuotta sitten Turun Linnateatterin teatteriravintolasta. Turussa tuolloin asunut Laura Siltala oli kysynyt Jumalalta, mitä sellaista hän voisi tehdä, jota kukaan muu ei ollut aikaisemmin tehnyt. Rukoukseen tuli yllättävä vastaus. Laura sai selvän kehotuksen alkaa tehdä kristillistä talk show’ta.

– Innostuin heti. Tässä saisin käyttää omaa persoonaani ja niitä lahjoja, jotka koen saaneeni Jumalalta. Olen aina ollut kiinnostunut ihmisistä, heidän ajatuksistaan ja elämäntarinoistaan.

Kylväjä Neliöb. 1.-14.12. MJa

Kolmannelle Suomi-kiertueelle starttaavasta live talk show’sta on vuosien mittaan muodostunut moneen tilanteeseen ja paikkaan hyvin sopiva ohjelma. Iltoja on pidetty teattereissa, ravintoloissa, kahviloissa, kirkoissa, kirjastoissa, jopa Helsingin jäähallin lavalla sekä vankilassa.

Laura Siltalan haastateltavana on istunut esimerkiksi mentalisti, tatuointitaiteilija, rokkari, pappi, näyttelijä ja rallikuski. Yleisölle on jäänyt pureskeltavaa kuulemastaan ja näkemästään, sillä Lauran kanssa keskusteluissa vuorottelevat vakavat ja hyvin henkilökohtaiset asiat, välillä taas nauretaan vedet silmissä.

– Jokainen ihminen on arvokas ja ainutlaatuinen. Loppujen lopuksi kaikilla on samat tarpeet: tulla nähdyksi, kuulluksi ja rakastetuksi. Itse olen kiitollinen siitä, että olen saanut lahjaksi Jumalan armon ja rakkauden. Toivon, että osaisin rakastaa jokaista iltaan osallistujaa juuri sellaisena kuin hän on, Laura Siltala kertoo.

Lapista estradeille

Länsi-Lapissa, Pellossa rajaseutupastorin tyttärenä kasvanutta Lauraa kannustettiin jo kotona opiskeluun ja esiintymiseen. Hän opiskeli opettajaksi ja toimi ammatissaan kahdeksan vuotta.

Vuonna 2014 Laura Siltala heittäytyi turvallisesta opettajan työstään free-toimittajan ja juontajan hommiin. Hänen taustajoukkoihinsa kuuluvat mies ja kaksi lasta. Perhe asuu nykyisin Jyväskylässä.

”Kun perusta on vahva, löytyy rohkeutta, intoa ja uteliaisuutta levittää siipensä ja lähteä kohti omia unelmia.”

Palkkatyöstä luopumisesta seurasi ensimmäinen Ilta Lauran kanssa -kiertue ympäri Suomea nimellä Back to the Roots (Takaisin juurille). Toinen kiertue oli nimeltään Learning to Fly (Lentämään opettelu).

Viime syksynä Radio Dei toteutti kanavan 20-vuotisjuhlien kunniaksi Siltalan kanssa Ainut elämä -kiertueen, jossa kanavan radioäänenä tutuksi tullut esiintyjä kiersi Suomen kaupunginteatterien lavoja. Kolmas Suomi-kiertue tullaan kuulemaan myöhemmin myös Radio Dein ohjelmistossa. Se on saanut nimen Kosketus.

– Kun perusta on vahva, löytyy rohkeutta, intoa ja uteliaisuutta levittää siipensä ja lähteä kohti omia unelmia, kertoo Laura Siltala omasta tiestään.

Lauran Suomi-kiertueet ovat onnistuakseen vaatineet yhteistyötä paikallisten seurakuntien tai muiden tahojen kanssa. Kokonaisuuden kannalta on tärkeää löytää oikeanlainen paikka, kampaaja, muusikko ja muita auttavia käsiä. Tiedotuskin pitää jonkun hoitaa.

Kolme R-kirjainta

Pikku hiljaa Ilta Lauran kanssa -talk show on kasvanut valtakunnalliseksi toiminnaksi. Talk show -trilogian kolmas osa toteutuu tänä syksynä, kun Ilta Lauran kanssa täyttää kymmenen vuotta. Näiden vuosien aikana, kymmenien iltojen ja satojen kohtaamisten yhteinen nimittäjä on ollut kosketus. Näin sai kolmas Suomi-kiertue teemansa.

– Jotakin koskettavat keskustelut, toista upea musiikki, kolmas näkee illassa ehkä vanhan tutun tai saa uusia oivalluksia omaan elämäänsä. Ihmisiä koskettavat niin erilaiset asiat, koska jokainen tulee iltaan omasta elämäntilanteestaan käsin.

Laura haluaa edelleen tehdä yhtä aikaa syvällistä, mutta viihteellistä ohjelmaa tavallisten ihmisten, julkkisten ja hyvien muusikoiden kanssa. Kolme R-sanaa kulkee talk show’n taustalla: rukous, rohkeus ja rakkaus.

– Olen saanut kuulla ihmeellisiä ja rehellisiä tarinoita elämästä, unelmista, kivuista, peloista ja kasvusta sekä sanoin että sävelin. Se on jättänyt minuun jäljen, summaa trendikäs ja innovatiivinen Laura Siltala.

Kosketus-kiertue starttaa 13. syyskuuta Helsingin Mikael Agricolan kirkosta ja huipentuu lähes päivälleen sinne, mistä kaikki alkoi, eli Turun  Linnateatterin teatteriravintolaan dinner&show -tyylillä itsenäisyyspäivän aattona.

 Kiertueaikataulu