Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Oikeusministeriön selvitys vihapuheesta: ”Uskovaiset ovat joidenkin mielestä vapaata riistaa”

 
Suviseurateltan sisällä ihmisiä istuu penkeillä.

Selvityksessä tulee esiin negatiiviset kommentit nimenomaan lestadiolaisia kohtaan. ”Uskovaisia äitejä, joilla on useampi lapsi, nimitetään synnytyskoneiksi”, kommentoi eräs vastaajista. Kuva vuoden 2022 Suviseuroista, jotka järjestettiin Lopella. KUVA: KUVAPALVELU / SUVISEURAT

Oikeusministeriön selvityksen mukaan Suomen evankelis-luterilaisen kirkon herätysliikkeisiin kuuluvat kokevat uskonnollisista vähemmistöryhmistä eniten vihapuhetta.

Oikeusministeriö teetti viime vuonna selvityksen vähemmistöryhmien kokemasta vihapuheesta ja häirinnästä. Selvityksessä on osuus myös uskonnollisiin vähemmistöryhmiin kuuluvien kokemuksista. Kyselyaineisto piti sisällään 143 henkilöä, jotka ovat kokeneet joutuneensa uskonnolliseen vähemmistöryhmään kuulumisensa takia vihapuheen tai häirinnän kohteeksi.

Suurin uskontokuntien vähemmistöryhmä oli evankelis-luterilaisen kirkon herätysliike, johon kuuluvia oli 49 prosenttia. Islamilaiseen yhteisöön kuuluvia oli 29 %. Nämä ryhmät olivat suurimmat myös vuoden 2015 tiedonkeruussa, mutta silloin islamilaisseurakunta oli suurin (28 % vastaajista) ja herätysliikkeeseen kuului pienempi osuus (17 %).

KRS Krito 10.-23.6.

Muita vuoden 2022 aineistossa olevia vähemmistöryhmiä, jotka olivat kokeneet vihapuhetta ja häirintää, olivat muun muassa ortodoksit (5 %), katolilaiset (2 %), helluntailaiset (2 %), adventistit (1 %), Jehovan todistajat (1 %) ja juutalaiset (1 %). Kuitenkin ev.lut. herätysliikkeisiin kuuluvat ja muslimit muodostivat yhteensä noin neljä viidesosaa.

***

Haluatko lukea koko artikkelin? Lue se Uuden Tien verkkolehdestä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie

Aiheet