Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

”Nyt koko yhteiskunta kiinnittää katseensa tähän kirkkoon” – tuhopolttoa ei epäillä, Notre Damen paloa tutkitaan onnettomuutena

 

Notre Damen kirkon katolla olevat noidat loivat keskiaikaiselle katedraalille omintakeisen ilmeen. Kuva: Shutterstock

– Katoliset ranskalaiset lauloivat hymnejä kirkon ulkopuolella, mikä varmasti herättelee maallistunutta Ranskaa miettimään omia juuriaan, jotka menevät paljon kauemmas kuin pelkkään Ranskan vallankumoukseen, arvioi katolilainen tutkija.

Harras katolilainen ja katolisuuden tutkija Emil Anton kertoo Notre Damen katedraalin palon koskettaneen kirkon jäseniä myös Suomessa.

– Täällä on heti ilmaistu suurta surua ja järkytystä. Meillä on ranskalaisia katolilaisia myös papistossa. Ensimmäinen huolenaihe oli pelastaa sieltä pyhä sakramentti eli pyhitetyt ehtoollisleivät ja myös joitain tärkeitä pyhäinjäännöksiä. Liekkien keskellä palomies oli sankarina onnistunut pelastamaan tärkeitä pyhäinjäännöksiä, totesi Emil Anton Radio Dein lähetyksessä.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Pariisissa on muitakin hienoja kirkkoja, mutta kyllä tämä on ykkönen, sanoo Tapaninpäivänä Ranskan kansallispyhätössä vieraillut katolilainen teologi.

Notre Dame on yksi Ranskan vanhimmista jumalanpalveluspyhätöistä, joka on yhä käytössä.

– Kyllä siellä messuja vietetään. Siellä on hyvin paljon pieniä kappeleita ja pyhäinjäännöksiä, joilla on jokaisella oma merkityksensä. Katedraalissa on paljon historiallista ja hengellistä merkitystä. Kirkko on myös tuttu monista leffoista ja kirjoista.

”Katolilaisilla on Ranskassa nyt loistava tilaisuus kertoa uudestaan sille yhteiskunnalle, joka on pitkälti uskosta luopunut, mistä tässä jutussa on kyse.”

Notre Damen kirkko toimii pariisilaisille myös maamerkkinä. Kirkko on se Pariisin piste, josta ranskalaiset mittaavat etäisyyden muihin kaupunkeihin.

– Ranskaa on kutsuttu kirkon vanhimmaksi tyttäreksi. Maan historiassa on paljon pyhimyksiä sekä pitkä ja vaikuttava kristillinen historia.

– Tässä on nyt tilaisuus palata perusasioiden äärelle ja julistaa rohkeammin sitä, mistä kirkossa on kyse. Nyt koko yhteiskunta kiinnittää katseensa tähän kirkkoon. Katolilaisilla on Ranskassa nyt loistava tilaisuus kertoa uudestaan sille yhteiskunnalle, joka on pitkälti uskosta luopunut, mistä tässä jutussa on kyse – palata juurilleen, Emil Anton sanoo.

Notre Damen katedraalissa tehtiin paloa edeltävien viikkojen aikana korjaustöitä. Pariisin viranomaiset vahvistivat tiistai-iltapäivänä, että paloa tutkitaan onnettomuutena – tuhopolttoa ei epäillä.

Ranskan kansallispyhätön korjaamiseen alettiin välittömästi kerätä varoja kansainvälisellä keräyksellä. Lahjoituksia tuli päivän aikana Venäjää ja Japania myöten, suuryritykset ilmoittivat tiistaina jopa satojen miljoonien eurojen lahjoituksista, jotka osoitetaan kirkon jälleenrakennukseen.

– Tämä varmasti käynnistää ison materiaalisen keräyksen kirkon uudelleen rakentamisen puolesta. Siellä oli remonttia, johon oli vaikea saada ihmisiltä lahjoituksia, mutta luulen, että nyt vähemmänkin uskonnolliset lahjoittajat saattavat avokätisesti lahjoittaa uudelleen rakentamiseen, Emil Anton toteaa.

 

Aiheet