Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Nuotta 7/16 Leffa: On aika ymmärtää ja aika luottaa

 

Walt Disney Company

Disneyn elokuva Liisa Ihmemaassa (2010) tutustutti katsojat Liisa Kingsleighiin, joka seikkaili ihmemaassa nimeltä Alinen.

Liisan seikkailut Peilimaailmassa jatkaa siitä, mihin sen edeltäjä päättyi. 

Liisa on viimein palaamassa kotiin meriltä. Kotiin palattuaan hän järkyttyy huomatessaan, että tietyt asiat ovat saaneet ikävämmän käänteen hänen lähtönsä jälkeen. Suostumatta hyväksymään tapahtunutta, hän sulkeutuu ihmisten ilmoilta ja löytää Peilimaailman, joka vie hänet jälleen ihmeelliseen Alisen maahan. Liisa kohtaa ystävänsä, jotka iloitsevat hänen paluustaan.

Janoinenlammas.fi neliöb.8.5.-4.6.

Iloa häiritsee kuitenkin huoli Hatuntekijästä, joka muiden vastaväitteistä huolimatta uskoo perheensä olevan edelleen elossa. Valkoinen kuningatar ja Liisa tulevat siihen tulokseen, että ainut keino parantaa Hatuntekijä on matkata menneisyyteen ja estää hänen perheensä kuolema. Tähän Liisa tarvitsee mystistä kronosfääriä, jota itse Aika säilyttää palatsissaan. Kronosfäärin avulla hän pääsee käsiksi menneisyyteen, mutta saa lopulta huomata, että aikamatkustuksella saattaa olla vakavia seurauksia. Palatessaan takaisin Ajan palatsiin, hän ymmärtää, että kaikella on aikansa. Aika ei olekaan vain ottaja, vaan myös antaja.

Saarnaajan oivallus

Käsitys siitä, että kaikella on aikansa esiintyy Raamatussa monta kertaa. Tutuin kohta on ehkä Saarnaajan kirjasta, jossa käydään läpi muun muassa syntymä ja kuolema, etsiminen ja kadottaminen sekä rakastaminen ja vihaaminen (Saarn. 3:1-8). Kaikelle on aikansa.

Vaikka tämä toteamus voi kuulostaa surulliselta, siinä on toisaalta myös hyvin lohdullinen sävy. Jokaista surua seuraa nimittäin myös ilo: kuolemaa syntymä, kadottamista etsiminen, vihaamista rakastaminen, ja tämä kaikki tapahtuu Jumalan tahdosta. Kun oppii hyväksymään sen, voi joskus päästää irti myös niistä kivuliaimmista muistoista ja luottaa siihen, että niillekin on oma tarkoitus.

Saarnaaja puhuu myös siitä, miten ihminen ei käsitä Jumalan tekoja, mutta kuinka kaikki Jumalan aikaansaama on ikuisesti pysyvää: ”Mitä nyt on, sitä on ollut ennenkin, ja mitä vastedes on, sitäkin on ollut ennen.”

Jumalan aikataulu

Liisan seikkailut Peilimaassa käsittelee myös uskomista sekä mahdollisen ja mahdottoman rajaa. Kun Hatuntekijä väittää itsepintaisesti hänen perheensä olevan elossa ja tahtoo sen takaisin luokseen, Liisa vastaa tämän olevan mahdotonta. Elokuvan kuluessa Liisa saa kuitenkin muistutuksen siitä, että vaikka asiat joskus olisivatkin elokuvan sanoin ”epämahdollisia”, mikään ei kuitenkaan ole mahdotonta.

Tunne asioiden mahdottomuudesta voi ilmetä jokaisella, myös kristityillä. Ihmisen aikataulu on hyvin erilainen verrattuna Jumalan aikatauluun. Toisinaan Jumalan vastausta pitää odottaa kauan, mikä voi saada ihmisen epävarmaksi. Tällöin voimme rukoilla luottamusta ja johdatusta siihen, että Jumalan aikataulu toteutuisi elämässämme.

 

Teksti: Johanna Haapanen
Kuva: The Walt Disney Company