Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Nuoret: ”Kesäjuhlille kannattaa liftata!”

 

Joonaksen (ed.vas.)

Liikenneviraston mukaan 269 kilometrin ajo Helsingistä Keuruulle kestää kolme tuntia ja 21 minuuttia. Entä jos matkan taittaa liftaamalla – ja naamiaisasuisena?

Olavi Kujasen villi idea sai alkunsa ystävän polttareista.
– Kaverin piti pukeutua Aladdiniksi, kerätä kukkia ja ammuskella jousipyssyllä, mutta hän alkoikin liftata. Se onnistui niin helposti, että päätin mennä samalla keinolla Juhannuskonferenssiin.
Kujanen julkisti liftauskilpailun säännöt Facebookissa. Vaatimuksiin kuului naamiaisasu ja kymmenen euron osallistumismaksu. Liftauksen aikana ei saanut matkustaa yli 150 kilometriä yhteen menoon, mennä tuttujen kyytiin, erota paristaan tai rikkoa lakia.

Leikkiin lähti kahdeksan 17-22-vuotiasta nuorta, jotka tunsivat toisensa Espoon helluntaiseurakunnasta ja Helsingin Lähetysseurakunnasta. Paimeneksi pukeutuneen Olavi Kujasen lisäksi mukana olivat faarao Jani Jokinen, lentoemäntä Riina Remes, astronautti Markus Vanonen, krokotiili Joonas Jokinen, leijona Oskari Kujanen sekä intiaanit Anna-Kaisa Sarlin ja Santeri Nieminen.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Alun perin lähtijöitä oli ilmoittautunut enemmän.
– Osa jänisti, liftaajat toteavat.

Kuskit myötämielisiä

Kilpailijat starttasivat matkaan 24.kesäkuuta kello 12.20 Helsingistä Rautatientorilta. Ensimmäinen pari ehti konferenssiin alle viidessä tunnissa, eikä hitaimmillakaan mennyt kuin viisi tuntia 40 minuuttia.
– Eläimet voittivat, Oskari Kujanen ja Joonas Jokinen myhäilevät.

Poikien taktiikkana oli rohkea lähestyminen huoltoasemilla. Leijona ja krokotiili herättivät autoilijoiden myötätunnon.
– Ensimmäinen kuski yritti hoitaa meille jatkokyydinkin soittelemalla kavereilleen, Oskari Kujanen kertoo.

Palkintona oli osallistumismaksuista kertynyt potti. Petojen saaliiksi jäi siis 30 euroa per kuono.
– Emme me tätä rahan takia tehneet, nuoret vakuuttavat.
– Paitsi voittajapari, leijona lohkaisee.

Häirikkökoira ja kolarivaara

Tien päällä sattui ja tapahtui. Välillä liftaajat olivat aiheuttaa kolareita, kun ohiajajat jäivät tuijottamaan heitä.
– Yhdessä autossa iso koira ahdisteli minua takapenkillä. Kun se yritti päästä eteen, kuski ajoi yhdellä kädellä ja töni toisella koiraa takaisin, Oskari Kujanen naureskelee.

Riina Remeksen mukaan kilpailu oli hauskanpidon ohessa hyvä tapa mainostaa konferenssia. Liftaajien lähipiirissä tempaus herätti enemmän huvittunutta hämmästelyä kuin huolta, eikä ketään kielletty osallistumasta.
– En mä kyllä äidille kertonut, Remes myöntää.