Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Nostalgia jyrää Oulugospelin synttäreillä

 

Nostalgiaa Oulussa tarjoilevat mm. muuan Simojoki ja Löytty

Huomenna perjantaina alkavat Oulugospelin synttärit. Tapahtuma järjestetään 5.-7. marraskuuta jo 30. kerran.

Nuorisomuusikko Esa Rättyä kertoo, että nostalgia jyrää gospelissakin. Odotettavissa on muun muassa Löytyn ja Simojoen yhteisesiintyminen.

Etenkin eteläinen Suomi tuntee ja odottaa jo seuraavia maata näkyvissä -festareita, mutta pohjoisessa oulugospel ei jää turkulaisten tuotoksen varjoon. Miehen ikään ehtinyt gospeltapahtuma täyttää 30 vuotta ja sen kunniaksi gospelin raskassarjakin on liikkeellä. 

Oulun seurakuntien nuorisomuusikko Esa Rättyä kertoo, että idea oulugospelista on saanut alkunsa jo 1970-luvulla. Silloin järjestettiin ensimmäisen kerran pyhäinpäivänä ohjelmaa oululaisille nuorille ja siitä eteenpäin on kokoonnuttu joka vuosi.  Itse tapahtuma syntyi hieman myöhemmin.

Dei, suomigospel, neliöb. 11.-17.6.

– Oulugospel juontaa 80-luvun alkuun. Vuonna 1981 oli 3 päivän aikana pyhäinpäivän aikana konsertteja Oulussa ja siitä lähtien tapahtuma on ollut kolmipäiväinen. Idean omistajasta ei ole tarkkaa tietoa, mutta ainakin muusikko Kari Haapala vaikutti seudulla noihin aikoihin.

Vaikka oulugospel soi samassa kuussa kuin maata näkyvissä -festarit, Rättyän mukaan kilpailusta ei ole kyse, sillä idea, toteutus ja kokonaisuus ovat hyvin erilaiset. 

–  Parasta tässä ovat erilaiset kohtaamiset musiikin merkeissä.  Nykyään pienimuotoisuus puhuttelee minua eniten.  Parasta on se, että musiikkia voi kuulla eri muodoissa ja se on suunnattu kaiken ikäisille ihmisille.

Mieleenpainuvimpia oulugospelmuistoja Rättyälle on se, kun Jaakko Löytty ja Pekka Ruuska soittivat Kaukana kotoa -kiertueella 80-luvun puolessa välissä. Vanhan liiton miehistä on kyse nytkin.

– Kiinnostavinta tänä vuonna on Jaakon (Löytty) ja Pekan (Simojoki) uusi materiaali ja yhteiskonsertti, totta kai. Toivoisin kuulevani Mustarastasta myös.

Lue lisää tapahtumasta täältä.