Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Norja nousi Suomen edelle äitien hyvinvointi -raportissa

 

Pohjoismaat ovat äideille maailman parhaita maita asua

Norja nousi Suomen ohi maailman ykköseksi raportissa, joka arvioi maailman maita äitien hyvinvointiin vaikuttavien mittarien perusteella. Raportin on laatinut Pelastakaa Lapset -järjestö. Norjassa esimerkiksi äitien todennäköisyys kuolla raskauteen tai synnytykseen on selvästi vähentynyt viime vuodesta.

Arvioinnissa oli mukana 179 maata, ja siinä otettiin huomioon äitien ja lasten terveyteen, lasten koulutukseen, maan talouden tilaan ja naisten poliittiseen asemaan liittyviä seikkoja.

Somalia pysyi toista vuotta peräkkäin listan viimeisenä. Pohjoismaat ovat edelleen äideille maailman parhaita maita asua.

KRS Krito 10.-23.6.

Raportin mukaan eriarvoisuus köyhien ja rikkaiden äitien ja lasten välillä kasvaa maailman suurissa kaupungeissa. Kuilu rikkaiden ja köyhien välillä on suuri varsinkin Ruandassa, Kambodzhassa, Keniassa, Vietnamissa ja Perussa.

Pelastakaa Lasten raportissa todetaan, että kaupungeissa asuvat sekä kaikkein rikkaimmat ja terveimmät että myös maailman kaikkein köyhimmät ja huono-osaisimmat perheet.

-Tällä hetkellä jo yli puolet maailman väestöstä asuu kaupungeissa, koska yhä useammat muuttavat kaupunkeihin paremman elämän toivossa. Alati kasvavissa kaupungeissa miljoonat äidit ja lapset jäävät muun muassa ilman asianmukaista terveydenhuoltoa ja puhdasta vettä, jota he tarvitsisivat pysyäkseen terveinä ja hengissä, sanoo Hanna Markkula-Kivisilta, Pelastakaa Lasten pääsihteeri.

Kehittyvissä maissa urbaaneissa yhteisöissä asuvista kolmannes, eli noin 860 miljoonaa ihmistä elää slummeissa.

-Jos haluamme vähentää äiti- ja lapsikuolleisuutta merkittävästi, meidän on varmistettava ensinnäkin se, että terveyspalvelut ovat kaikkien saatavilla varallisuudesta riippumatta. Toisekseen meidän tulee huolehtia siitä, että palvelut ovat riittävän laadukkaita.

 
Dei, retroäijät, artikkeliban 31.5.- (1/2)