Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Nils Torvalds: Päättäjät piiloutuvat arvokysymyksissä ryhmän taakse

 

Europarlamentaarikko Nils Torvalds vertaa europarlamentin liberaaliryhmää Aldea Ruotsalaiseen kansanpuolueeseen.

– Alde on vähän niin kuin Rkp Euroopan mittakaavassa. Siinä on paljon neoliberaaleja, maatalousihmisiä, vähän hollantilaista radikaaliliberalismia – laidasta laitaan. Välillä on vaikea saada puolue toimimaan yhteen suuntaan, niputti Torvalds europarlamentin liberaalit yhteen Rkp:n kanssa Radio Dein eurovaalitentissä.

Torvaldsin mukaan hänen oma kotimaan puolueensa, Rkp, kärsii samasta ongelmasta kuin  liberaalidemokraattien ryhmä, Alde (The Alliance of Liberals and Democrats for Europe), EU:ssa. Europarlamentin kolmanneksi suurimman ryhmän periaatteena on, ettei puolueen sisällä ole ryhmäkuria.

– Jokainen saa äänestää niin kuin omatunto käskee tai kehottaa, kun vain ilmoittaa etukäteen.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Muiden puolueiden edustajia liberaaliryhmän arvaamattomuus usein turhauttaa. Torvalds sen sijaan pitää omatunto – oma ääni -periaatetta toimivana.

Rkp:n varapuheenjohtajana ennen meppikauttaan toimineen Torvaldsin mukaan päättäjät piiloutuvat arvomaailmaan ja eettisiin kysymyksiin liittyvässä päätöksenteossa liian helposti ryhmän taakse.

– En ole suomalaisessakaan politiikassa ryhmäkurin kannattaja, koska se on enemmän tapa piilotella todellisia arvoja tai todellisia ongelmia kuin käsitellä niitä demokraattisesti.

Kurittomuudestaan huolimatta liberaaliryhmä nousee EU-parlamentissa usein puolueeksi, jonka käsissä on unionin päätösten kohtalo. Puolue on ollut monessa direktiiviäänestyksessä vaa´ankieliasemassa. Esimerkin tarjoaa biopolttoaineita koskeva äänestys EU-parlamentissa.

Direktiivin päämääränä on vähentää hiilidioksidipäästöjä EU:n alueella. Puuperäisen energiatuotannon päästövaikutuksista on ristiriitaista tietoa. Tästä syystä alkuperäisessä lakiesityksessä puupohjaiset polttoaineet jätettiin biopolttoaineita koskevan EU-direktiivin ulkopuolelle.

– Se olisi ollut EU:n päätöksenä typerä. Ensimmäistä kertaa sain kiitossähkeen teollisuudelta, puuperäisen energiatuotannon puolestapuhujiksi ryhmäläisiään käännyttänyt Torvalds sanoo.

Alde löysi asiassa yhteisen sävelen ja puu kelpuutettiin Brysselin suuressa salissa biopolttoaineeksi.

Rkp:n toiselle kaudelle pyrkivä eurovaaliehdokas pitää Aldea puolueena, joka tarjoaa jokaiselle jotakin.

– Poliittiset periaatteet tuntuvat helposti yleviltä, mutta ne mitataan käytännön elämässä.

Lähetetyt Radio Dein vaalitentit verkossa

Tulevien vaalitenttien lähetysajat

Kuuntele, miten Nils Torvalds kommentoi EU-komission toimintaa sen unohdettua EU:n virallisesta juhlakalenterista kristilliset pyhät [toimittajana Ariel Neulaniemi]:

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)