New Yorkin osavaltiossa hyväksyttiin uusi laki – sikiön voi abortoida lähes täysiaikaisena

 

Yhdysvalloissa aborttikeskustelu on jakautunut Pro life (elämän puolella) ja Pro choice (valinnan puolella) kesken. Abortin kannattajat (Pro choice) voittivat, kun New Yorkin osavaltiossa allekirjoitettiin uusi aborttilaki. Kuva: Istockphoto

New Yorkin osavaltiossa tuli voimaan laki, joka laajentaa aborttioikeutta. Nyt abortin voi tietyillä reunaehdoilla tehdä vielä raskauden loppuvaiheessa. New Yorkin osavaltion päätöstä on kritisoitu laajasti.

New Yorkin osavaltiossa hyväksyttiin viime viikolla laki, Reproductive Health Act (RHA), joka mahdollistaa raskauden keskeytyksen, jos raskaus on kestänyt enintään 24 viikkoa. Pidemmälle ehtineen raskauden voi keskeyttää, jos epäillään, että lapsella ei ole elinmahdollisuuksia kohdun ulkopuolella. Sikiö voidaan abortoida myös siinä tapauksessa, jos raskauden arvellaan vaarantavan äidin hengen tai terveyden.

New Yorkin osavaltiossa aborttiluvut ovat Yhdysvaltain korkeimpia. Vuonna 2015 lähes joka kolmas (28,2 %) raskaus keskeytettiin. Aborttien osuus raskauksista koko Yhdysvalloissa oli vuonna 2015 15,8 prosenttia.

Abortti laillistettiin New Yorkin osavaltiossa vuonna 1970.

Uuden lain allekirjoittanut New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomon mukaan uusi laki juhlistaa naisten tasa-arvoa. Newyorkilainen katolisen kirkon piispa Edward B. Scharfenberger on yhtä mieltä, että kyse on juhlinnasta, mutta hänen mielestään uusi laki juhlistaa kuolemaa. Piispan mukaan laki vie syntymättömältä lapselta ihmisoikeudet.

Myös Suomessa lain voimaantuloa on kritisoitu. Kansanedustaja, lääkäri Sari Tanuksen mielestä New Yorkin päätös on törkeä lapsiin kohdistuva ihmisoikeusrikos. Tanus toivoo, että aborttia suunnitteleville kerrottaisiin enemmän kriisiraskauden tukitoimista ja mahdollisuuksista luovuttaa lapsi adoptioon.

Lähteet: www.kdlehti.fi, www.insider/foxnews.com ja www.abort73.com