Haavisto Radio Deille: Vahustenhuolto kaipaa ulkomaalaistaustaista työvoimaa

 

– Meillä on suuria pakolaisryhmiä, jotka ovat hyvin tänne sopeutuneet, vaikka tulevat erilaisesta kulttuurista, sanoo Pekka Haavisto. Vihreiden puheenjohtaja näkee ulkomaalaistaustaisessa väestössä ratkaisun vanhusten hoivan järjestämiseen.

Oppositiopuolue vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto sanoi tällä viikolla tiedotteessaan pitävänsä vanhusten hoivan laiminlyöntiä ja henkilöstön vajausta yksityisen Esperi Care -yhtiön toimipisteessä hälyttävänä.

Tänään perjantaina lähetetyssä Radio Dein puoluejohtajatentissä lääkkeeksi hoivahenkilöstöpulaan Haavisto tarjosi ulkomaalaistaustaisen työvoiman tehokkaampaa hyödyntämistä.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Seitsemän prosenttia suomalaisista on tällä hetkellä ulkomaalaistaustaisia eli vähintään jompikumpi vanhemmista on ulkomaalainen. Tämä on aika suuri määrä ja sillä on merkitystä.

Haaviston mukaa Suomessa on nyt käynnissä tärkeä keskustelu hyvästä hoidosta vanhoille ja pysyvän avun tarpeessa oleville lähimmäisillemme.

– Kun Suomen väestö ikääntyy, monenlaisen avun ja hoivan tarve kasvaa. On varmistettava, että palveluissa henkilöstöä on riittävästi ja jokainen saa asianmukaisen hoidon. Siihen on jokaisen voitava luottaa. Sääntöjen on oltava kirkkaat ja samat kaikille: niin yksityisille kuin julkisille toimijoille.

Sääntöjen lisäksi hoivatyössä tarvitaan lisää työvoimaa. Myönteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden maahanmuuttajien kouluttaminen esimerkiksi lähihoitajiksi parantaisi alaa koettelevaa työvoimapulaa.

–  Meillä olisi valmiudet käsitellä nopeasti ihmisten asiat niin, että ne joilla ei ole turvapaikkaoikeutusta, pystytään palauttamaan, ja ne jotka otetaan vastaan, pystyttäisiin ottamaan kunnolla ja tehokkaasti vastaan.

”Ratkaisun pitäisi olla myös siinä, että suomalaiset tykkäävät perustaa perheitä ja saada lapsia.”

Suomen väestön ikääntyessä Haavisto pitää tärkeänä, että vanhustenhuoltoa tarkastellaan pitkällä aikajänteellä. Ulkomaalailta tulevaan työvoimaan turvautuminen ei Vihreiden puheenjohtajan mukaan voi olla ainoa keino hoivan järjestämiseksi ja huoltosuhteen korjaamiseksi.

– Meillä surraan sitä, miten vanhustenhuolto tai koko huoltosuhde saadaan tulevaisuudessa järjestymään. Ratkaisun pitäisi olla myös siinä, että suomalaiset tykkäävät perustaa perheitä ja saada lapsia, ja kokevat sen turvalliseksi.

Työllisyys on Haaviston mukaan keskeisin turvallisuuden tunnetta tuottava ja kestävyyttä lisäävä tekijä. Vihreiden tavoite on nostaa työllisyysaste ensi vaalikaudella yli 75 prosentin.

– Yhteiskunnan pitäisi tukea työmarkkinatukimekanismeilla sitä, että kaikki ryhmät pääsisivät työmarkkinoille.

Vihreät nimeävät keskeisimmiksi keinoiksi työllisyysasteen korottamisessa on koulutuksen, sosiaaliturvan uudistuksen ja ekologisen rakennemuutoksen.

Radio Dein puoluejohtajatentit lähetetään perjantaisin kello 16 ja ne kuullaan uusintana tiistai-iltaisin kello 19. Seuraavana Tapani Ruokasen haastattelussa vierailee Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson perjantaina 8. helmikuuta.
Kuuntele Pekka Haaviston puheenjohtajatentti [Radio Dei}

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)