Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Natsijohtajien vankilapappi: useimmat katuivat rikoksiaan

 

Eturivissä Hermann Göring

Monet Nürnbergissä kuolemaantuomitut natsit katuivat sotarikoksiansa lopulta. Muun muassa tämä käy ilmi viime vuonna ilmestyneestä kirjasta, jonka pohjalta Uusi Tie-lehti on julkaissut artikkelin. Pew Forumin uskontojournalisti Tim Townsendin kirjoittama kirja kertoo amerikansaksalaisen luterilaisen papin Henry Gerecken tarinan natsijohtajien viimeisestä elinvuodesta.

Yhdysvaltain armeijalla oli tapana tarjota vangeilleen hengellistä apua, jos he sitä halusivat ottaa vastaan, ja niinpä Kolmannen valtakunnan entisille johtajillekin haluttiin papit. Katolinen pappi niille kuudelle vangille, jotka oli kastettu roomalaiskatolisen kirkon jäseniksi, ja luterilainen niille viidelletoista, jotka olivat kasvaneet luterilaisen kirkon piirissä.

Luterilainen Henry Gerecke oli toinen kutsun saaneista, katolinen Sixtus O’Connor toinen. Townsendin kirja käsittelee sotarikollisten oikeudenkäyntejä Gerecken näkökulmasta käsin.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Vangittujen joukossaan olivat muun muassa sellaiset henkilöt kuin kansallissosialistisen puolueen varapuheenjohtaja Rudolf Hess, natsi-Saksan valtakunnanmarsalkka ja Hitlerin seuraajakseen nimittämä Hermann Göring, sotamarsalkka Wilhelm Keitel, ulkoministeri Joachim von Ribbentrop, Hitler Jugendin johtaja Baldur von Schirach, sekä rotuteorian luoja ja natsi-ideologi Alfred Rosenberg.

Gerecken mukaan yli puolet vangeista katui tuolloin rikoksiaan ja palasi kristilliseen uskoon.

Lue koko artikkeli Uuden Tien sivuilta.

 
artikkelibanneri Uusi Tie