Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Näin Nigerian uusi presidentti aikoo kukistaa Boko Haramin

 

Muhammadu Buhari voitti maaliskuussa Nigerian presidentinvaalit. KUVA: CHATHAM HOUSE/WIKIMEDIA COMMONS/FLICKR

Nigerian uudeksi presidentiksi valittu Muhammadu Buhari korostaa kriisin ratkaisussa kahta asiaa: Sitä ei saa sysätä kansainvälisten liittolaisten vastuulle, ja on panostettava lasten ja nuorten koulutukseen.

Nigerian uudeksi presidentiksi valittu Muhammadu Buhari lupaa hallituskautensa ensimmäisestä päivästä taistella päättäväisesti Boko Haramia vastaan. Aikaisempi Goodluck Jonathanin hallinto on Buharin mukaan reagoinut kriisiin hitaasti eikä ole varustautunut taisteluihin riittävällä voimalla, Buhari kirjoittaa New York Timesin vieraskynässä 14. huhtikuuta.

Buharin mukaan maa on myös nojannut liikaa liittolaisiinsa. Vaikka liittolaisten apu onkin tervetullutta, Nigerian on itse otettava kriisin ratkaisut käsiinsä.

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Muhammadu Buharin mukaan köyhyys ja tietämättömyys ovat merkittäviä syitä siihen, miksi nuoret liittyvät militantteihin ryhmiin. Tätä kuvastaa Boko Haramin nimi, joka tarkoittaa ”länsimainen koulutus on syntiä”. Buhari viittaa myös entisten Boko Haramin jäsenten kertomuksiin, joiden mukaan nuorille tarjotaan rahaa ja ruokaa samalla kun heitä aivopestään fanatismiin.

”Jos olet nuori, näet nälkää ja etsit vastauksia siihen, miksi elämäsi on niin vaikeaa, fundamentalismi voi olla houkuttelevaa”, Buhari kirjoittaa.

Siksi ”koulutuksen tehostaminen on suora vastavoima Boko Haramin viehätykselle.” Buharin mukaan on erityisesti koulutettava nuoria tyttöjä, jotta he voivat osallistua yhteiskuntaan täysivaltaisina jäseninä ja nostaa itsensä köyhyydestä. Kirjoituksensa lopuksi Buhari lainaa Nelson Mandelan sanoja ”Koulutus on kaikkein voimakkain ase, jolla voi muuttaa maailmaa.”

Buhari aikoo myös tehdä kaikkensa vapauttaakseen vuosi sitten siepatut Chibokin tytöt, mutta myöntää, ettei voi rehellisyyden nimissä luvata onnistuvansa.

72-vuotias Muhammadu Buhari voitti Nigerian presidentinvaalin maaliskuun lopussa. Hän aloittaa virassaan 29. toukokuussa. Oppositiojohtaja Buharin vaalivoitto on historiallinen, sillä se on ensimmäinen kerta maan historiassa, kun istuva presidentti häviää vaalit. Buhari on kotoisin Pohjois-Nigeriasta, Katsinan osavaltiosta ja on uskonnoltaan muslimi.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie