Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Muslimiperheiden lapsia oppilaina kristillisessä koulussa

 

Suomen kristillisessä yhteiskoulussa henkilökunta haluaa tukea oppilaiden eettistä ja moraalista kasvua Raamatun arvojen mukaisesti. Kuva: Skyk

Suomen kristillisessä yhteiskoulussa on ollut muslimioppilaita useana vuonna. Yksi syy koulun valintaan on erilainen arvomaailma kuin maallisessa koulussa.

Turun kupeessa Piikkiössä toimii Suomen kristillinen yhteiskoulu (Skyk), jossa on vuosien aikana opiskellut eri uskontoja edustavia lapsia. Vaikka enemmistö oppilaista on kristittyjä, myös muslimeita ja ainakin yksi hindu on lukeutunut koulun oppilaisiin, rehtori Marle Himberg kertoo. Lisäksi koulua käy uskonnottomaksi määriteltäviä oppilaita. Skyk käsittää sekä peruskoulun että lukion ja tarjoaa yläkoululaisille ja lukiolaisille mahdollisuuden asua asuntolassa.

– Muslimit ovat todella hyvin suhtautuneet koulumme kristillisyyteen ja ymmärtäneet jo tullessaan, että meillä on kristillisyys arvopohjassa ja että se näkyy koulun arjessa ja käytännöissä. He ovat valinneet koulun siitä huolimatta, Himberg selittää.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Skyk:n toimintaan kuuluu muun muassa jokaisena aamuna aamunavaus, jossa on kristillinen sisältö. Koulussa myös rukoillaan yhteisten asioiden puolesta ja voidaan keskustella hengellisistä asioista.

Vakaumusta ymmärretään ja kunnioitetaan

Marle Himberg näkee eri syitä siihen, miksi muslimit päättävät valita kristillisen koulun kunnallisen, sekulaarin koulun sijaan. Hänen mukaansa Skyk:n ihmisläheinen opiskeluilmapiiri viehättää.

– Suhteellisen pienessä koulussa kaikki tuntevat toisensa, ja sitä arvostetaan.

Himberg uskoo, että muslimit voivat kokea kristillisen koulun turvallisemmaksi oppimisympäristöksi kuin jotkut muut koulut, koska kristillisessä koulussa suhtaudutaan vakaumukseen kunnioittavasti ja sitä ymmärretään. Siellä arvomaailma on myös lähempänä muslimiperheiden arvomaailmaa kuin maallisissa kouluissa. Lisäksi käytännön etuna on kasvis–kalaruokavalio, joka sopii muslimeille hyvin.

Muslimit ev.-lut. uskonnonopetuksessa

Skyk ei toteuta eri uskontojen edustajille erityisjärjestelyjä, esimerkiksi juhlien suhteen, koska erikoiskouluna sillä ei ole velvollisuutta siihen. Kukaan oppilas tai perhe ei ole niitä heiltä edes vaatinut, vaan kaikki ovat mukana koulun yhteisessä toiminnassa. Muslimioppilaat ovat myös osallistuneet evankelis-luterilaiseen uskonnonopetukseen. Tämä käytäntö on toiminut, sillä uskonnonopetuksen kuuluu olla tunnustuksetonta.

– Meille ei ole tullut koskaan mitään ongelmia, Himberg summaa muslimitaustaisten oppilaiden opiskelua koulussaan.

Suomen kristillinen yhteiskoulu on toiminut yli 80 vuotta, ja sen omistaa Suomen Adventtikirkko.  Koulussa on Suomen ainoa kristillinen nuorisolukio. Kristillisiä kouluja on Suomessa yhteensä 16, joista kaksi toimii ilman valtion tukea. Lisäksi muutamia kouluhankkeita on vireillä.

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie