Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

MOT: Hengelliset yhdistykset keränneet satoja miljoonia

 

MOT käsittelee uskonnollisten ja hengellisten yhdistysten keräystoimintaa otsikolla: \”Rahankeräystä Herran nimeen\”. KUVA: MOT

Erilaisten yhdistysten, säätiöiden ja yliopistojen rahankeräykset ovat tuottaneet lähes miljardi euroa seitsemän viime vuoden aikana. Tästä kolmanneksen, yli 300 miljoonaa, ovat saaneet uskonnolliset ja hengelliset yhdistykset, laskee YleTV1:n tutkivan journalismin ohjelma MOT:n toimitus.

MOT on kerännyt tiedot poliisihallituksen rahankeräysten tilitystiedoista vuosilta 2007 – 2013. MOT on haastatellut Poliisihallituksen arpajaishallintopäällikkö Jouni Laihoa, jonka mukaan keräyksiä koskeva poliisivalvonta ei ole riittävää.

– On sanottava ihan suoraan, että valvonta ei ole riittävää. Mutta käytettävissä olevilla resursseilla me emme muuhun pysty, Laiho sanoo MOT:lle.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Poliisihallituksen mukaan keräystilejä valvotaan ainoastaan pistokokein. Lain mukaan rahaa saavat kerätä yleishyödylliset yhdistykset yksinomaan yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Tällä tarkoitetaan sitä, että yhdistys tai säätiö toimii yhteiseksi hyväksi eikä tuota toimijoilleen voittoa. Rahankeräyksen tuotot tulee käyttää toiminnan edistämiseen.

Sisäministeri Päivi Räsänen (kd) katsoo, että uskonnollinen toiminta on yleishyödyllistä. Räsäsen johdolla valmistellaan lainmuutosta, joka antaisi myös kirkoille keräysoikeuden. Lisäksi keräysaika pitenisi kahdesta vuodesta viiteen.

Kansanedustaja Lasse Männistön (kok) mukaan rahankeräyslaki kaipaa mittavaa remonttia. Männistö arvostelee Räsäsen lainvalmistelua siitä, ettei se tuo riittävää muutosta nykytilanteeseen.

– Ainoa Räsäsen esittämä muutos on, että vaatimusta rahankeräysluvan hakijan toiminnan yleishyödyllisyydestä lievennetään, mikä mahdollistaa kirkoille ja yliopistoille rahankeräysluvan hakemisen.

Radio Dein tavoittama Männistö penää myös viranomaisvalvonnan tehostamista lain voimalla.

– Hankalan ennakkolupamenettelyn sijaan voitaisiin hyvin siirtyä jälkivalvontaan, jossa rahankeräyksestä olisi toimitettava standardimuotoinen raportti viranomaisille. Tällöin hallinnolliset voimavarat pystyttäisiin kohdentamaan tehokkaammin ja väärinkäytöksiin saataisiin puututtua paremmin, Männistö sanoo.

MOT käsittelee aihetta lähetyksessään maanantaina otsikolla ”Rahankeräystä Herran nimeen”. Sisäministeri Päivi Räsänen ja kansanedustaja Lasse Männistö jatkavat aiheesta Radio Dein suorassa Viikon debatissa keskiviikkona.

MOT maanantaina 10.3. TV1:ssä klo 20.00. Radio Dein Viikon debatti keskiviikkona 12.3. klo 9-10. Uusinta klo 13-14 ja sunnuntaina 16.3. klo 20-21.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)