Monen sinkun toiveena on parisuhteen löytyminen sinkkuillasta

 

Kuva: Leon Brocard

Seurakuntien sinkkutoiminta antaa yksin tai yksin lastensa kanssa eläville mahdollisuuden yhdessäoloon, yhteisöllisyyden kokemiseen sekä tutustumiseen samassa elämäntilanteessa oleviin.

Monen yksinelävän toive eli parisuhde tai läheisen ystävän löytyminen sinkkuilloissa on kuitenkin toteutunut vain harvan kohdalla.

– Yksinelävät kokevat sinkkutoiminnan varsin tarpeelliseksi, ja se sopii hyvin seurakuntien toimintaan. Työn luonne on sekä diakoninen että yhteiskunnallinen, kertoo Irma-Vappu Mikkonen, joka tutki tuoreessa pro gradu -tutkielmassaan Tampereen seurakuntien yhteiskunnallisen työn sinkkutoimintaa.

Mikkonen on itse ollut mukana sinkkutoiminnassa syksystä 2007 lähtien. Tutkimustaan varten hän haastatteli kuutta yli 40-vuotiasta sinkkutoimintaan osallistunutta yksineläjää sekä kahta Tampereen seurakuntien yhteiskunnallisen työn työntekijää.

Yksinelävä on usein myös yksinäinen

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Mikkosen tutkimus osoittaa, että monien sinkkutoimintaan osallistuvien yksinelävien ihmisten elämää hallitsee sosiaalinen yksinäisyys.

– Joidenkin kohdalla kyse on sosiaalisten suhteiden vähäisyydestä, mutta useimmiten sosiaaliset suhteet eivät ole laadullisesti tyydyttäviä. Lisäksi useimman kohdalla fyysisesti läheisen ihmisen puute aiheuttaa jonkintasoista ahdistusta, Mikkonen kertoo.

Suurin osa sinkkutoimintaan osallistuneista on lähtenyt mukaan toiveenaan löytää vakituinen kumppani.

– Todellisuus on kuitenkin osoittanut, ettei syvällisempi ystävystyminenkään aina helposti toteudu, vaan seurauksena on edelleen emotionaalinen yksinäisyys ja erillisyyden tunne. Ilman parisuhdetta eläminen riittää kuitenkin yhdistämään sinkkutoimintaan osallistuvia.

Miljoona yksinasuvaa

Seurakunnalliseen sinkkutoimintaan kuuluu myös myönteinen ja ihmisen sellaisenaan hyväksyvä hengellisyys, joka tulee esille muun muassa laulettavaksi valituissa hengellisissä lauluissa, perinteisissä virsissä tai ohjaajan pitämissä lyhyissä loppurukouksissa.

Suomessa on noin miljoona yksinasujaa. Isojen kaupunkien talouksista jo runsas 43 prosenttia on yksineläjien talouksia. Tampereen lisäksi seurakunnallista sinkkutoimintaa järjestetään esimerkiksi Turussa, Salossa ja pääkaupunkiseudulla.

 

 
Artikkelibanneri perussanoma