Ihmisiä ja ilmiöitä: Marita ja Markku Kulmala: Avioliittoleiri muutti elämän tärkeysjärjestyksen   Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Pitäisikö Yleisradioon saada muidenkin uskontojen pitämiä hartauksia?

 

Kolmen vartin kirkko on suosittu tv-yleisön jumalanpalvelus

Kirkolla ei olisi mitään sitä vastaan, että Yleisradiossa kuultaisiin myös muidenkin uskontojen pitämiä hartauksia.

Tällä hetkellä Yleisradiossa kuullaan vain kristillisiä radiohartauksia, jotka tuottaa Kirkon tiedotuskeskuksen radiotoimitus. Monia on ehkä hämmentänytkin, että juuri kirkon taholta on viime aikoina ehdoteltu muitakin uskontokuntia pitämään Yleisradiossa radiohartauksia.

Radio Dein haastattelema Kirkon tiedotuskeskuksen radiotoimituksen toimituspäällikkö Anneli Vartiainen perustelee myönteisestä näkemystään sillä, että ”kaikki uskonnot kuuluvat julkiseen tilaan” ja julkisia palveluja tarjoavassa Yleiradiossa tämän olisi hyvä näkyä.

Dei  Eurovaalit neliöb. 7.5.-3.6.

Vaikka tiedotuskeskuksen tuottamat radiohartaudet pysyisivät vastaisuudessakin kristillisten tahojen pitäminä, Vartiainen paljastaa kuitenkin pohtineensa, että hartausohjelmiin voitaisiin mahdollisesti kutsua tulevaisuudessa myös muiden uskontokuntien edustajia vieraaksi.

Aiheesta on kertonut myös Kotimaa24, joka totesi hieman harhaanjohtavasti 3.7.2011 julkaistussa uutisessaan, että ”Yleisradion hallintoneuvoston uusi puheenjohtaja, kansanedustaja Ilkka Kantola (sd.) suhtautuu myönteisesti siihen, että Yleisradion hartausohjelmissa pääsisivät ääneen myös muiden kuin kristinuskon edustajat.”

Koska Yleisradion hartausohjelmista vastaavat tällä hetkellä yksinomaan Kirkon tiedotuskeskuksen radiotoimitus, moni on käsittänyt kirkon toivovan muita uskontokuntia pääsemään ääneen tämän hetkisiin hartausohjelmiinsa. Kirkko tai hallintoneuvosto eivät kuitenkaan päätä, tulisiko muidenkin uskontokuntien pitää hartausohjelmia Yleisradiossa. Siitä päättää yksin Yleisradio.

Tällä hetkellä Ruotsin ja Britannian yleisradioyhtiöillä on muiden uskontojen kuin kristinuskon edustajien hartauksia.

Suomen Yleisradiossa on kuultu tähän asti vain kristillisiä aamu- ja iltahartauksia maanantaista lauantaihin. Hartauksia on kuultu jo 1920-luvulta lähtien pääosin luterilaisen kirkon edustajilta, mutta myös eri kirkkokuntiin ja kristillisiin tahoihin kuuluvilta Kirkon tiedotuskeskuksen radiotoimituksen tuottamana.

Radiotoimitus tuottaa myös YLE Radio 1:n jumalanpalvelukset, Horisontti-ohjelman ja Hartaita säveliä -ohjelmat. Toimitus osallistuu myös Kotimaa24 -sivuston toimittamiseen.

 
Dei, herätys, artikkeliban 7.2.- (1/2)