Miten liberaaliin kristittyyn tulisi suhtautua?

 

Jukka Niemelä on perheenisä, SLEYn eteläisen alueen johtaja ja Inkeri kirkon pappi. Mitä on liberaali kristillisyys? Lue mitä Jukka haluaa kertoa aiheesta meille.

Teksti Roosa Ilomäki | Kuva Tiinamariia Heimari

 

Keitä ovat liberaalit kristityt, entä konservatiivit?

Liberaaliteologia on yksilön päätäntävaltaa korostava. Liberaali kristitty korostaa yksilön vapautta enemmän kuin esimerkiksi perinteisiä arvoja tai kirjoitettua sanaa. Konservatiivi kristitty uskoo ja tunnustaa, että Jumala puhuu Raamatussa. Hän lukee Raamattua Jumalan sanana ja haluaa säilyttää vanhoja perinteitä. Liberaalissa suuntauksessa yksilön vapaus korostuu kun hän asettuu Raamatun yläpuolelle ja päättää itse.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

 

Miten liberaalit eroavat konservatiiveista?

Konservatiivin ja liberaalin ihmisen käsitys omatunnosta ja arvoista eroavat. Liberaali kristitty voi pitää tärkeänä aivan muita arvoja kuin konservatiivi. Kun omatunto paadutetaan, silloin mielletään ne asiat oikeiksi, jotka Raamattu nimeää vääriksi. Liian herkkä omatunto taas mieltää sellaisiakin asioita synniksi, jotka eivät Raamatun mukaan ole syntiä.  Joka tapauksessa niillä, joiden omatunto on sidottu Raamattuun, on oikea omatunto.

 

Mitä Raamattu sanoo liberaalien kohtaamisesta?

Rakkauden kaksoiskäsky: “Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseäsi” kertoo meille, kuinka kohdata eri uskontojen, lahkojen ja eri tavoin uskovien yhteisöjen jäseniä. Raamattu kehottaa olemaan kaikkia kohtaan lempeä ja ystävällinen.

 

Juttu on lyhennelmä. Lue koko juttu osoitteesta Nuotta.com