Ihmisiä ja ilmiöitä: Suomalainen kohtaa seurakunnan tyypillisimmin joko mediassa tai hautausmaalla

Mitä tehdä, jos ihastuu toiseen seurustelusuhteen aikana?

 

Seurustelet mielestäsi erittäin ihanan ihmisen kanssa, eikä suhteessa ole mitään moitittavaa. Sitten tunteita herääkin johonkin toiseen kuin omaan kumppaniin. Apua?!

Seksuaalisuus on osa ihmisyyttä, Jumalan kuvana olemista. Raamatun luomiskertomuksessa sanotaan: ”Jumala loi ihmisen kuvakseen, mieheksi ja naiseksi hän loi heidät.”

– Seksuaalisuus on suoraan taivaasta annettu lahja, joka koskettaa ihmisen sielua, ruumista ja henkeä, kertoo Juhana Tarvainen.
– Ihastuminen kuuluu osaksi ihmisen elämää.

Perheniemi neliöb. vkot 23-24. MJa

Ihastumme helposti ja monenlaisiin asioihin: puheeseen, tapaan olla, kävelytyyliin, tuoksuun, ystävällisyyteen…

Juhana kertoo, että ihastumme helposti ja monenlaisiin asioihin: puheeseen, tapaan olla, kävelytyyliin, tuoksuun, ystävällisyyteen muita ihmisiä kohtaan ja niin edelleen. Monestihan ihastuminen tapahtuu hyvinkin herkästi ja ihan pienistäkin jutuista. Usein omaan kumppaniinkin on ihastuttu vaikkapa sen takia, että hän on ’’niin söpö’’.

– Ihastumisen taso myös tietysti vaihtelee, Juhana jatkaa,

– Suurin osa ihastumisistamme on ohimeneviä ja vaihtuvia. Usein tilanteella ja omilla mielenliikkeillä on suurin vaikutus siihen, mihin ihastumme.

Älä pode syyllisyyttä

Ihastuminen on olotila tai tunne, se ei ole pettämistä. Älä siis pode syyllisyyttä tai säikähdä, jos ihastutkin johonkuhun suhteen aikana.

– Emme useinkaan voi kovinkaan hyvin hallita tunteitamme. Niitä tulee ja menee. Uskottomuutta on, jos rikkoo uskollisuuden seurustelukumppaniin, kun toinen olettaa, että ollaan sitoutuneita seurustelemaan, olemaan uskollisia ja tekemään sen eteen työtä, mutta toinen tekeekin toisin.

Mieti, mitä voisit tehdä tai sanoa seurustelukumppanisi läsnäollessa.

Juhana antaa myös yksinkertaisen neuvon:

– Pohtiessasi omia ihastumisiasi, mieti, mitä voisit tehdä tai sanoa seurustelukumppanisi läsnäollessa, vaikka hänen istuessa vieressäsi.
Tämä auttaa selvittämään, mikä rikkoo toisen luottamuksen ja mikä taas rakentaa ja vahvistaa sitä. Tietysti, tuntiessasi kumppanisi, olette mahdollisesti jo sopineet yhteiset

’’pelisäännöt’’. Niitä noudattamalla pääsee jo varmasti pitkälle.

Kaikkia tunteita ei ole pakko jakaa

– Rakastaminen ei ole vain tunne. Ei riitä, että joku jossain ajattelee kivoja tai romanttisia ajatuksia. Rakastaminen on tekoja, Juhana täsmentää.

– Se on myös hyvin arkisia tekoja ja hyviä tekoja. Sellaisia tekoja, että toinen voi hyvin, hänellä on turvallista ja hyvä olla lähelläsi.

Emme mielellämme kerro kaikista tunteistamme ja ajatuksistamme edes kaikkein läheisillemme.

– Ja se on ihan hyvä asia. On hyvä suojella lähimmäistä siltä, minkä arvelee loukkaavan tätä.

Teksti Petra Mäenranta | Kuvat Unsplash/Jenna Jacobs, Juhana Tarvaisen albumi

Lue juttu kokonaisuudessaan osoitteesta Nuotta.com!