Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Mitä Kreikkaan kuuluu nyt?

 

Talvikausikaan ei pysäytä pakolaisvirtaa Kreikkaan. Kuva: iStockphoto

Kreikkaan arvioidaan talvikaudellakin saapuvan päivittäin jopa 6000 pakolaista merireittiä pitkin Turkista Kreikan saarille.

– Kreikka on paininut pakolaisongelman kanssa jo parikymmentä vuotta. Nyt resurssit ovat lopussa, sanoo Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen aluekoordinaattori Anne Tuovinen.

Dublinin sopimuksen mukaan vastaanottavan maan tulee rekisteröidä maahantulijat sekä tutkia, onko heillä perusteita turvapaikanhakijan statukseen.

KRS Krito 10.-23.6.

– Viime kesänä Kreikka menetti toivonsa, että se pystyisi käsittelemään kaikkien maahan tulevien turvapaikanhakijoiden asiat, Tuovinen sanoo.

Hän vieraili Kreikassa lokakuun lopulla. Matkan tarkoitus oli saada ajantasaista tietoa turvapaikan hakijoiden tilanteesta.

– Kreikalla on ylivoimainen tehtävä, ja siksi tällä hetkellä tulijat pyritään vain saamaan eteenpäin. Tämä tarkoittaa käytännössä 35 euroa maksavaa bussikyytiä pohjoiselle rajalle ja suuntaa Balkanille, hän sanoo.

Tuovinen kertoo, että Ateenan Victoria-puistossa oli vielä kesällä 2500 ihmistä teltoissa. Telttakylä purettiin elo-syyskuun vaihteessa. Siitä lähtien ihmiset on ohjattu urheiluhalliin, missä sijaitsee pesu- ja ruokailutilat.

Tuovinen havaitsi, että meren yli Kreikkaan selvinneet olivat hyvällä mielellä, ehkä jopa jonkinlaisen euforian vallassa.

– Kohtasin esimerkiksi nuoria miehiä, jotka kertoivat ylittäneensä meren 20 hengelle tarkoitetussa aluksessa. Matkustajia oli ollut 68, ja miehet kertoivat, että ”vain” kolme oli kuollut matkalla, kun he joutuivat veden varaan.

YK:n arvion mukaan marras-helmikuussa saattaa päivittäin jopa 6000 pakolaista pyrkiä Turkista Kreikkaan. Talventuloa enteilevät syysmyrskyt tekevät laivamatkoista entistä vaarallisempia.

Ensi viikonloppuna Brysselissä EU ja Turkki hiovat yhteistä toimintasuunnitelmaa, jonka seurauksena pyritään parantamaan pakolaisten elinolosuhteita Turkissa. Tämä voisi samalla vähentää pakolaistulvaa Kreikkaan.

Usein kuultuja väitteitä pakolaisista

Aluekoordinaattori Anne Tuovinen vastaa:

Pakolaiset tulevat manner-Eurooppaan luksusristeilijöillä.

–Risteilyalukset ovat riittävän tilavia ja helposti siirreltäviä hätämajoitustiloja melkein kuoliaaksi paleltuneille ihmisille.

Pakolaiset ovat rikkaita ja silti matkustavat Euroopan veronmaksajien varoilla.

– Ateenassa pakolaiset istuivat puistossa odottamassa lähipankkiin lisää rahaa kotimaahan jääneiltä sukulaisilta, kun salakuljettaja tai merimatka oli tyhjentänyt kassan. Matkan Ateenasta Makedonian rajalle he maksoivat kukin itse.

Pakolaisilla on hyvät vaatteet.

– Lähi-idän kulttuureissa on tärkeää näyttää hyvältä, vaikka elämä olisi muuten sekaisin. Merestä poimituilla oli varmasti päällään parhaat matkalle sopivat vaatteensa.

Pakolaiset teeskentelevät olevansa kristittyjä tai haluavansa kääntyä kristityksi, jotta varmemmin saisivat turvapaikan.

– Tätä kautta he saattavat päästä kristillisen opetuksen piiriin, eikä Jumalan sana palaa tyhjänä.

Kreikka ei tee itse mitään.

–Tapasin Ateenassa ihmisiä, jotka ovat rekisteröityneet ja saaneet asuntolamajoituksen Kreikassa puolisen vuotta sitten, kun Kreikka vielä pystyi käsittelemään tulvaa. Tällä hetkellä Kreikka pystyy vain tarjoamaan noin vuorokauden urheiluhallimajoituksen ja poliisineuvontaa tulijoille.

Pakolaiset käyttävät hyväkseen sääntöä perheiden yhdistämisestä.

– Kuka ei tekisi niin? Perheiden yhdistämiseen liittyy myös paljon tragediaa. Tapasin päiväkeskuksessa naisen, jolla vielä oli lähtömaassaan lapsia, mutta hänen miehensä halusi saada ensin omat vanhempansa Eurooppaan.

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie