Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Millaisen asennemuutoksen aiot tehdä?

 

– Joskus vinkki virkistävään ja palauttavaan tekemiseen voi löytyä lapsuusmuistoista. Ehkä pienenä tuli tehtyä paljon jotain mukavaa, joka jostain syystä unohtui tai jäi taka-alalle. Sen voi löytää aikuisena uudelleen, rohkaisee Eliisa Saarinen. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Vesilahtelainen logoterapeutti LTI® Eliisa Saarinen toivoo, etteivät Luojan luoman ihmisen arvot olisi hänen läheistensä, vanhempien, kulttuurin tai yhteiskunnan määrittämiä – vaan ihan omia.

Tampereen Nuorten Naisten Kristillinen yhditys on kuluvan kevään aikana tarjonnut kaikille kiinnostuneille terapeuttien pitämän luentosarjan kriiseistä, uupumuksesta, toipumisesta sekä henkisen kasvun työkaluista.

Viimeistä tilaisuutta emännöi Eliisa Saarinen, joka johdatteli kuulijoitaan arvotyöskentelyyn logoterapian keinoin.

SEKL neliöb. 13.-16.6.

– Logoterapiassa korostetaan, että ihminen on Luojan luoma ja että yksilöllä ja elämällä on aina arvo ja tarkoitus. Logoterapian tavoite on hoitaa ja ylläpitää henkistä terveyttä, summaa Saarinen.

Logoterapiassa mainitut luovat arvot kytkeytyvät kaikkeen ihmisen toimintaan työssä ja vapaa-aikana. Parhaimmillaan omat lahjat, taidot ja taipumukset saavat olla aktiivisesti käytössä.

Elämysarvot tarkoittavat niitä mukavia asioita, joita elämä voi ihmiselle antaa kaikkien aistien kautta: esimerkiksi lepoa, palautumista, luonnon kauneutta sekä musiikillista nautintoa.

Asennearvoissa on kyse siitä, miten ihminen suhtautuu kohtaamiinsa ihmisiin, asioihin ja tapahtumiin.

Moni ajautuu suorittamaan elämää tai uurastaa yli voimiensa työpaikalla ja vapaaehtoistehtävissä. Myös Jumalan valtakunnan töissä saattaa uupua.

– Usein kriisi havahduttaa huomaamaan elämysarvojen tärkeyden. Olisi vihdoin aika suoda itselleen vastaanottajan rooli ja tutkia sitä totuutta, että elämä on lahjaa. Millaista virkistystä kaipaisin ja tarvitsisin? Mistä ilahtuisin?

– Kun läheiset antavat tukea ja lohdutusta, sekin on elämysarvo – ja kiitollisuuden paikka!

Jos ilon lähteitä on vaikea löytää, Eliisa Saarinen kehottaa kokeilemaan jotain itselle ihan uutta. Uteliaisuus elämää, uusia ihmisiä ja harrastuksia kohtaan tekee hyvää.

Logoterapia painottaa sitä, että ihminen voi itse valita asenteensa. Ainakin voi kokeilla, miltä tuntuisi suhtautua vaihteeksi rakastavasti, rakentavasti tai armollisesti ärsyttävään ihmiseen tai asiaan.

– Omasta elämästä pitää ottaa ja kantaa vastuu, myös Jumalan lapsina, Saarinen painottaa.

Ja kannattaa levätä ennen kuin väsyy!