Ihmisiä ja ilmiöitä: Koronatartuna oli viedä äänen lisäksi koko Tom Bollströmin elämän – ”Koin olevani Jumalan kanssa kasvokkain” Elämäntaito: Vatikaanin uusi dokumentti listaa ihmisarvon “raskaat loukkaukset” – Ihmisellä on oikeus elämään, ei kuolemaan

Miksi vaalikone kysyy ehdokkaalta: Onko Raamattu kirjaimellisesti totta?

 

KUUNTELE KLIPPI. Radio Dein Ajankohtaistunti kysyi MTV3:n tuottajalta, miksi vaalikone kysyy seurakuntavaalien ehdokkailta, onko Raamattu kirjaimellisesti totta. Maikkarin mukaan vaalikone lisää seurakuntavaalien läpinäkyvyyttä eikä arkaile henkilökohtaisiakaan kysymyksiä.

Seurakuntavaalien vaalikoneen on ensimmäistä kertaa vaalien historiassa toteuttanut suuri mediatalo. Viime vaaleissa Kirkkohallitus kokeili omaa vaalikonepalvelua, mutta tällä kertaa mukaan pyydettiin yksi maan johtavista mediataloista.

MTV3:n puolelta hanketta on vetänyt toimittaja-tuottaja Sami Ruokangas. Radio Dein Ajankohtaistunti kysyi torstaina Ruokankaalta, mikä sai mediatalon lähtemään mukaan kirkon hankkeeseen.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

– Täytyy rehellisyyden nimissä sanoa, että saadaanhan tällä kävijöitä MTV:n nettisivuille. Mutta suurempi intressi kuin kävijöidensaaminen oli se, että tästä löytyy yhteiskunnallisesti merkittäviä asioita uutisaiheiksi. Yhtenä tärkeimmistä se, että vaalikoneen kautta on nähtävillä paremmin kuin mitenkään muuten, mikä on ehdokkaan taustaryhmä, esimerkiksi puolue tai herätysliike. Se on ollut perinteisesti piiloteltu asia – enemmän tai vähemmän tietoisesti, Ruokangas kommentoi Radio Deille.

Tuottajan mukaan vaalikone lisää seurakuntavaalien läpinäkyvyyttä.

MTV3:n vaalikoneen kysymyksiä ovat olleet laatimassa Maikkarin toimittajien lisäksi kirkon pappeja ja kyselytutkimusten asiantuntijoita. Ehdokkailta kysytään muiden muassa henkilökohtaiseen uskontulkintaan liittyviä kysymyksiä, kuten uskooko henkilö Raamatun olevan kirjaimellisesti totta vai ”ainoastaan” Jumalan puhetta ihmiselle.

Millaisin kriteerein kysymykset on valittu?

– Niistä pääsee näkemään ehdokkaan arvoja ja sen, mihin seurakunnan resursseja pitäisi ehdokkaan mukaan käyttää. Jotkut kysymykset ovat ihmiselle henkilökohtaisempia ja siinä mennään jopa uskonasioihin, Ruokangas perustelee.

– Tässä on kysymys myös siitä, että tämä kertoo reilummin ja avoimemmin, mistä on kysymys ja mitkä ovat ehdokkaan taustaintressit.

Sami Ruokankaan haastattelu Ajankohtaistunnin ohjelma-arkistossa

Linkki vaalikoneeseen

Lue myös: Seurakuntavaalien vaalikone on avattu

Kuuntele, mitä MTV:n toimittaja-tuottaja Sami Ruokangas vastaa kysymykseen, millaista vaalikoneyhteistyö kirkon kanssa on ollut [1min 30 s, toimittaja Kai Kortelainen]:

 
Dei, aamuvirkut, artikkeliban 7.2.- (2/2)