Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Miksi kristilliset koulut kasvavat Suomessa?

 
Kaksi tyttöä seisoo suojatien edessä. Tien toisella puolella on koulurakennus.

Yhtä koulua lukuun ottamatta kaikissa kristillisissä kouluissa päättötodistuksen keskiarvo ylitti Suomen valtakunnallisen keskiarvon, selviää Ylen koulukoneesta. Kuvassa näkyy Suomen toiseksi suurin kristillinen koulu Jyväskylässä. KUVA: TUULI KORPELA

Uusi Tie -lehti selvitti, miten Suomen kristillisillä kouluilla menee. Erityisesti kolme syytä selittää niiden suosiota.

Suomessa toimii tällä hetkellä 17 perusopetusta tarjoavaa kristillistä koulua. Kaksi niistä tarjoaa myös lukio-opetusta: Suomen kristillinen yhtenäiskoulu Kaarinassa ja Karkun evankelinen opisto Sastamalassa. Jälkimmäisessä perusopetusta tarjotaan aikuisille maahanmuuttajille.

Peräti 13 kristillisistä kouluista ilmoitti oppilasmääränsä kasvavan. Kahdessa oppilasmäärät ovat pysyneet viime vuosina suunnilleen samalla tasolla. Kahdessa määrät ovat laskeneet. Kaiken kaikkiaan kristillisissä kouluissa opiskelee noin 2 500 peruskoululaista ja lukiolaista. Kasvua on keskimäärin viisi prosenttia vuodessa.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Suurimmissa kouluissa kasvu on ollut nopeinta. Vuonna 1999 aloittaneessa Espoon kristillisessä koulussa on tällä hetkellä 358 oppilasta ja ensi vuodelle odotetaan noin sataa oppilasta lisää. Kasvu on ollut hurjaa, sillä vuonna 2020 koulussa opiskeli 206 oppilasta.

– Koulu on kasvanut tasaisesti koko olemassaolonsa ajan. Uuden koulurakennuksen valmistuminen loistavalle paikalle aiheutti todella suuren kasvun, rehtori Jonas Turunen kertoo.

– Kristilliselle kasvatukselle ja perinteisille arvoille on tilausta muuttuvassa ja monella lailla haastavassa ajassa, hän lisää.

***

Mikä selittää kristillisten koulujen suosiota? Lue koko artikkeli Uuden Tien verkkolehdessä.

 
artikkelibanneri Uusi Tie