Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

”Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta?”

 

Mitä tapahtui Jeesuksen haudalla pääsiäisaamuna? Ristiinnaulitun Vapahtajan hauta oli tyhjä.

”Kun sapatti oli ohi, Magdalan Maria, Jaakobin äiti Maria ja Salome ostivat tuoksuöljyä mennäkseen voitelemaan Jeesuksen. Sapatin jälkeisenä päivänä ani varhain, kohta auringon noustua he lähtivät haudalle.” (Mark. 16:1-2)

Markuksen evankeliumissa kerrotaan naisten pohtineen matkalla, kuka heitä auttaisi siirtämään suuren kiven haudan suulta. Naiset eivät varmaan vielä voineet kuvitellakaan, millaisten uutisten kanssa he saisivat myöhemmin haudalta palata.

IK-opisto Neliöb. 17.-30.6.

Haudasta löytyi vain käärinliinat

Luukaksen evankeliumi kertoo tapahtumista haudalla näin:

”He havaitsivat, että kivi oli vieritetty haudan suulta, ja kun he menivät sisälle hautaan, he eivät löytäneet Herran Jeesuksen ruumista.” (Luuk. 24:1-3)

Evankeliumit kertovat naisten menneen ymmälleen tyhjästä haudasta. Mihin Jeesuksen ruumis oli viety? Kuka haudan oli avannut? Yhtäkkiä heidän eteensä ilmestyi kaksi miestä, sädehtivän kirkkaissa vaatteissa. 

”Naiset pelästyivät ja painovat katseensa maahan. Mutta miehet sanoivat heille:
– Miksi etsitte elävää kuolleiden joukosta? Ei hän ole täällä, hän on ylösnoussut.”(Luuk. 24:5-6)

Nämä sanat herättivät eloon toivon. 

Jeesus elää!

Pitkäperjantain jälkeensä jättämä suru ja synkkyys vaihtui hämennyksen sekaiseen iloon. Jeesuksen lupaus ylösnousemuksesta oli toteutunut, niin kuin hän oli aiemmin opetuslapsilleen puhunut:

”– Ja ihmisen poika annetaan ylipappien ja lainopettajien käsiin. He tuomitsevat hänet kuolemaan ja luovuttavat hänet pakanoille pilkattavaksi, ruoskittavaksi ja ristiinnaulittavaksi. Mutta kolmantena päivänä hän nousee kuolleista.” (Matt. 20:18-19)

Koska Jeesus oli synnitön, ei kuolema – joka on synnin palkka, pystynyt pitämään häntä vallassaan. Hän nousi kolmantena päivänä sanojensa mukaisesti kuolleista, ja elää vielä tänäkin päivänä.

Johanneksen evankeliumin luvussa kahdeksan, jakeessa 36 Jeesus sanoo:
”Jos Poika vapauttaa teidät, te olette todella vapaita.”
Jeesuksen ristintyön ja ylösnousemuksen tähden me todella olemme vapaita synnin orjuudesta ja kuoleman vallasta.

Lähde: Raamattu, evankeliumit
Kuva: Flickr/James Emery

 

 

Aiheet