Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Mikä nuoria viehättää Isisissä?

 

Nuoret löytävät Isisistä kaipaamaansa yhteisöllisyyden tunnetta. Kuva: Christiaan Triebert

Kolme lontoolaisnuorta karkasi satojen kaltaistensa tavoin Syyriaan liittyäkseen Isisiin. Miksi nuoret kiinnostuvat julmasta järjestöstä?

Jihadistijärjestö Isis houkuttelee Syyriaan taistelijoita; onnistuneesti, vaikka järjestön maine onkin järkyttävä. Myös monia nuoria on liittynyt Isisin joukkoihin, vaikka heillä ei olisikaan voimakasta vakaumuksellista syytä. Mikä nuoria Isis:ssä kiehtoo?

 

Perheniemi neliöb. 17.-23.6.

Isis tarjoaa yhteenkuuluvuutta 

Lontoosta Syyriaan lähteneiden teinityttöjen suunnitelmat tulivat vanhemmille yllätyksenä, sillä tytöt menestyivät koulussa hyvin. Satoja muita eurooppalaisia nuoria tiedetään lähteneen Syyriaan liittyäkseen Isisiin. ”Kun tulevaisuuttaan suunnitteleva teini huomaa, etteivät edes hyvät koulusuoritukset auta elämässä eteenpäin, ääriajatteluun perustuvien ryhmien tarjoama ‘hyvä elämä’ alkaa houkuttaa”, kirjoittaa Kirkon ulkomaanavun asiantuntija Taina Värri blogissaan. Muita syitä saattavat olla seikkailun- tai kapinoinninhalu.

”Isis lupaa asunnon, ruokaa ja rahaa. Syyriassa ja Irakissa eurooppalaisuus nostaa tytön arvoa avioliittomarkkinoilla”, Värri kirjoittaa. Jos taloudellinen toimeentulo ei ole taattu, radikalisoitumisen uhka on suurempi. Isis tarjoaa myös yhteisöllisyyttä ja tukea, jota nuoret eivät ehkä koe saavansa tarpeeksi muualta.

 

Rauhaa ja radikaaleja ajatuksia

Värri muistuttaa, että radikalisoitua voi myös rauhanomaisesti. Jordanian pakolaisleireillä hän on huomannut pahoja kokeneiden nuorten suuntaavan energiaansa hyvän tekemiseen, mikäli heille annetaan mahdollisuus. Rauha ja radikaalius voivat yhdistyä esimerkiksi ammatinvalinnassa tai vapaaehtoistyössä. ”Rauhanomainen radikalisoituminen voi kasvaa koulutuksen ja eri taitojen opetuksen myötä myös leireillä”, Värri vakuuttaa.

Lähde: Kirkon ulkomaanapu
Kuva: Christiaan Triebert/flickr.com