Jumalan koulussa mies voi muuttua

 
parrakas mies veneessä, tuulessa

Miehenä oleminen on kiusallista. Sellaisen kuvan Raamattu piirtää meille ihmisen luomisesta ja hänen lankeemuksestaan.

Miehenä oleminen on kiusallista. Lähtökohdat miehuuteen naisen rinnalla ovat vastuuttomuus, häpeä ja niistä nouseva naisen syyllistäminen. Vaikka mies oli Jumalalta saanut kaipaamansa vastakappaleen ja kumppanin rinnalleen, pian mies jo syytti Jumalaa naisen luomisesta: nainen oli saanut aikaan miehen omat väärät valinnat. Tällaisen kuvan Raamattu piirtää meille ihmisen luomisesta ja hänen lankeemuksestaan. (1. Moos. 2:15–3:12)

Onko mies siis tuomittu vastuuttomuuteen ja häpeään? Siten, ettei hän muuta voikaan, kun nyt suunta on sinetöity? En usko. Mieshän tuli tuomituksi siksi, ettei kantanut vastuuta teoistaan.

Sansa Neliöb. 13.2.-12.3.

Jumalan koulu alkaa omien virheiden ja puutteiden tunnustamisesta. Luterilaisuuden kyllästämässä perinteessämme olemme tottuneet ajattelemaan, että siinä on kaikki – me tunnustamme ja Jumala armahtaa. Jumalan anteeksiannon ehdottomuus on toki välttämätöntä. Siinä välirikko ihmisen ja Jumalan välillä raukeaa. Jumalan koulussa armo on kuitenkin siinä, että Jumala on itse sitoutunut siihen muutokseen, johon hän meitä kutsuu.

Naisen rinnalta katsottaessa, mikään ei ole hänelle vastenmielisempää, kuin vastuuton, luihu mies, joka jättää naisen oman onnensa nojaan (empiirisesti tarkistettu väite). Siispä tunnustamisen lisäksi vastuun ottamiseen liittyvät kiinteästi myös teot.

 

Jumalan koulussa on vuosi vuodelta aina vain parempi olla.

Jumala tuntee luotunsa. Hän tietää luonteemme, historiamme, haavamme ja vajavuutemme. Jumalan koulussa opettajamme tietää, mitkä asiat opimme vasta kantapään kautta, mitä emme silloinkaan – joskus tarvitaan enemmän kuin kaksi kantapäätä. Jumala on kuitenkin kärsivällinen opettaja, joka ei toimi kiirehtien tai pakottaen.

Kipeimpiä oppitunteja Jumalan kouluun astuneelle ovat ne tunnit, joissa hän avaa oppilaalleen pimeitä sopukoita, joita oppilas on sisäänsä kätkenyt. Kun salassa pitämämme asiat saavat tulla Jumalan valaisemiksi, hän voikin alkaa täyttää pimeyttämme rauhoittavalla valollaan – pimeytemme korvautuu jumalallisella rakkaudella. Tämän takia Jumalan koulussa muutos on mahdollinen. Rakkaus pitää sisällään uskon, toivon ja luottamuksen. Näin jumalasuhteen syveneminen tarkoittaa meissä valmiutta antautua hänen hyvälle tahdolleen.

 

Tule pohtimaan armollista miehenä olemista ensimmäiseen Kansanlähetysopiston ja Parempi avioliitto ry:n Miesten viikonloppuun Ryttylään 18.–20.3.2022

 
Parempi avioliitto, artikkeliban.