Ihmisiä ja ilmiöitä: Onnellisuusprofessori Markku Ojanen: Iloa ja elinvoimaa ikävuosiin

Megaseurakunnan nuorisotyöntekijää epäillään seksuaalisesta hyväksikäytöstä

 

Saddleback-seurakunnassa ilmeni hyväksikäyttöepäily siitä huolimatta, että seurakunnassa on tiukat valintakriteerit lasten ja nuorten parissa työskenteleville. Kuva ei liity tapaukseen (freeimages.com).

Saddleback-seurakunnan 32-vuotias nuorisomentori pidätettiin toukokuun viimeisellä viikolla epäiltynä lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Pidätys tehtiin sen jälkeen, kun seurakunnan johto ilmoitti asiasta poliisille.

Lake Forestin kaupungissa Yhdysvaltain Kaliforniassa sijaitsevan Saddleback-seurakunnan pastorit ja vanhimmisto lähettivät hyväksikäyttöepäilyn tultua ilmi seurakuntalaisille kirjeen, jossa tapahtuneesta kerrottiin.

Asian nosti esille seurakuntalainen, joka oli saanut tietoonsa kahteen 14-vuotiaaseen poikaan mahdollisesti kohdistuneen seksuaalisen hyväksikäytön. Seurakunnan johto otti välittömästi yhteyttä paikalliseen poliisiin, mikä johti kuusi vuotta seurakunnassa vapaaehtoistyötä tehneen miespuolisen nuorisomentorin pidätykseen.

SRO neliöb. 10-16.6.

Mentori tunnetaan hyvin paikallisessa kristillisessä yhteisössä. Hän on muun muassa tehnyt veljensä kanssa Raamattuun perustuvan videopelin.

Vapaaehtoisille on tiukat kriteerit

Saddleback-seurakunnassa on tuhansia maallikoita vapaaehtoistyössä. Seurakunnassa on erityisen tiukat periaatteet ja valintakriteerit niille, jotka tekevät työtä lasten ja nuorten parissa. Kaikilta otetaan sormenjäljet, tutkitaan taustat ja kaikille tehdään haastattelut. Käytössä on myös ulkopuolisia palveluntarjoajia, jotka raportoivat mahdollisista rikkomuksista välittömästi seurakunnan johdolle.

Kyseisellä mentorilla ei ole tilillään aikaisempia pidätyksiä tai rikoksia. Hän on myös osallistunut vapaaehtoisten vuosittaisiin koulutuksiin, joissa kerrataan muun muassa sopivan käytöksen rajoja. Näillä toimenpiteillä on turvattu yli 40 000 lapsen ja nuoren henkinen ja hengellinen hyvinvointi sekä koskemattomuus 38 vuoden ajan.

Seurakunnan johtajat pyytävät seurakuntalaisilta tässä tilanteessa kahta asiaa:

– Ensiksi: rukoilkaa niiden Saddlebackin perheiden puolesta, joita tämä surullinen asia koskee. Toiseksi: rukoilkaa niiden viranomaisten puolesta, jotka tekevät päätöksiä tosiasioiden perusteelle.

– Jeesuksen seuraajina haluamme aina koko totuuden tulevan ilmi, sillä Jeesus opetti, että valheet orjuuttavat mutta totuus tekee meistä vapaita.

Megaseurakunta on USA:n 7. suurin

Viikoittain Saddleback-seurakunnan tilaisuuksiin osallistuu yli 22 000 ihmistä, ja seurakunta kokoontuu Kaliforniassa 16 eri paikassa. Se on Yhdysvaltain seitsemänneksi suurin vuoden 2015 tilastojen mukaan. Seurakunta perustettiin 1980.

Saddleback Church tunnetaan eri puolilla maailmaa etenkin sen perustajan ja johtavan pastorin Rick Warrenin kirjoista. Häneltä ovat ilmestyneet suomeksi Päämäärätietoinen seurakunta, Tavoitteena elämä, Vastauksia vaikeisiin kysymyksiin ja Jumalan muuttava voima.

 
Päivä artikkelibanneri 11.3.- 2024