Yleinen: Tuomas Enbuske kuvaa luterilaista uskoaan: ”Ei kielilläpuhumista, ei ikoneja, ei suitsukkeita – Sana riittää”

Markku Kulmala: ”Ihmisen ei tarvitse puristaa toivoa itsestään. Se on Jumalassa”

 

Markku Kulmala on istuttanut nuoruudessaan noin 200 000 puuta ollessaan useana vuotena kesätöissä isällään, joka oli metsätyönjohtaja.

Akateemikko Markku Kulmala puhuu ilmastokriisistä ja tuo siihen toivon näkökulmia Se löytyi -tapahtumassa Tapiolan kirkossa Espoossa torstaina 13. lokakuuta klo 18.30.

Kulmalan mukaan ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan sekä päästövähennyksiä että toimenpiteitä hiilidioksidin poistamiseksi ilmakehästä. Hiiltä voidaan poistaa ilmakehästä muun muassa istuttamalla puita, jotka ovat hyviä hiilinieluja.

– Kivihiilen käyttö pitäisi saada loppumaan, Kulmala toteaa.

IK-opisto Neliöb. 20.5.-2.6.

– Uskon, että onnistumme sopeutumaan ilmastonmuutokseen ja hillitsemään sitä, mutta emme ehkä torjumaan sitä. Olen kuitenkin toiveikas, vaikka olen huolestunut ilmastonmuutoksen tilanteesta, en ole ahdistunut.

Kulmalalle toivoa tuo usko Jumalaan. ”Onneksi ihmisen ei tarvitse puristaa toivoa itsestään. Se on Jumalassa”, Kulmala toteaa Se löytyi -missiokirjasessa, jossa on hänen tarinansa yhdessä viidentoista muun henkilön kanssa.

Tunnustavana kristittynä hän näkee, että ihmiskunnan tulisi tehdä parannusta synneistään.

– Olemme laiminlyöneet Jumalan meille antaman tehtävän viljellä ja varjella maata, hän sanoo.

”Pidän ilmastoahdistusta luonnollisena seurauksena Jumalan tahdon rikkomisesta, emmekä voi jatkaa samalla tiellä. Ihmisten on toimittava ympäristön hyväksi. Siinä tieteen tulokset ovat korvaamaton apu. Kristinusko mahdollistaa ja suo järjellä ajattelun. Se myös antaa toivon kaikkiin ihmiselämän osa-alueisiin sekä perustan, jolla voi käsitellä ja kohdata vaikeita asioita.”

200 000 puuta

Maailman johtavin ilmakehän aerosolien fysiikan ja kemian tutkija Markku Kulmala muistuttaa, että jokainen voi tehdä pieniä tekoja ilmaston hyväksi.

– Jos on mahdollista, kannattaa istuttaa puita, vaikka omenapuu omaan puutarhaan. Sitten olisi hyvä elää kaikin puolin kohtuullista elämää ja pyrkiä vähentämään omaa ruokahävikkiään.

Kulmala itse on kunnostautunut puiden istutuksessa jo nuoruudessaan.

– Isäni oli metsätyönjohtaja ja olin hänellä kesätöissä kahdeksana vuotena. Silloin istutin noin 200 000 puuta.

Tapiolan seurakunnan Se löytyi -tilaisuudessa 13.10. klo 18.30 puhuu Markku Kulmalan lisäksi pastori Mikko Matikainen. Tapahtuman musiikista vastaa evankelista ja muusikko Nina Åström yhtyeineen. Lisäksi tilaisuudessa on mukana Tapiolan seurakunnan seurakuntapastori Marianne Tiihonen ja Espoon eri seurakuntien vapaaehtoisia. Tilaisuus on kaikille avoin ja siellä on kahvitarjoilu. Tilaisuuden järjestelyistä vastaa Espoon luterilaisten seurakuntien Mediamissio-vapaaehtoiset.

*

Mediamissio 2022 on kaikkien aikojen laajin kristillinen mediakampanja, joka näkyy ja kuuluu 19.9.-16.10.2022 kymmenillä paikkakunnilla järjestettävissä tapahtumissa ja eri medioissa. Kampanjan ensimmäisellä viikolla jaettiin kotitalouksiin 2,2 miljoonaa Se löytyi -kirjasta, joka kertoo kristinuskon ydinasioista. Yhteiskristillisessä missiossa on mukana lähes 400 kristillistä seurakuntaa ja järjestöä ympäri Suomea.