Maria Piiroinen pitää levynjulkistuskonserttinsa Uskon Yönä

 

Maria Piiroinen esiintyy artistinimellä Manna-Maria. Kuva: Erja Taura-Jokinen

Syvä uupumus muutti opettajan elämän ja pakotti muutokseen. Nyt Manna-Maria on Nakkilassa maatilan emäntä, yrittäjä ja artisti, joka julkaisee esikoislevynsä muusikko Lasse Heikkilän tuottamana.

Kun Maria Piiroinen lauloi lasten kanssa Suvivirttä keväällä 2016, hän oli lopen uupunut.

Opettaja oli työskennellyt luokan edessä yhdeksän vuotta ja suostui myöntämään itselleen vasta nyt, ettei se ollut hänelle oikea ammatti.

IK-opisto, neliöb. 15.-28.4.

Rakastin lapsia koko sydämestäni ja niin monia olisin halunnut vain pitää sylissäni huomattuani sen, mitä vaille he olivat elämässä jääneet. Mutta työ oli pitkälti ihan muuta; tuntien valmistelut ja lukuisat yhteydenotot tulivat aina arkipäivien päälle.

Työasiat saattoivat harrastuksissa unohtua, mutta hetkessä ne tulivat takaisin.

Yöunet menivät.

Opettaja lähti itkuisena töihin ja palasi samoissa tunnelmissa kaupunkiasuntoonsa.

En saanut, enkä oikeastaan edes hakenutkaan, pitkiä sairauslomia loppuun palamisen takia, sillä voimien hiipuminen ei ole diagnoosi. Masentunut en ollut.

Kun uutta polkua ei avautunut, hänellä ei ollut vaihtoehtoja. Oli vain jaksettava.

Lukuvuoden 2016–2017 aikana Maria oivalsi tahtovansa laulaa, tehdä käsillään ja kirjoittaa.

Olin ihan varma, että työpsykologi sanoisi minulle, etteivät tuollaiset puuhat tuo leipää pöytään. Mutta hän totesikin rohkaisevasti, ettei minun tarvitse tehdä sellaista, mitä en halua.

Se oli niin hyvä uutinen, etten ollut uskoa sitä todeksi!

Väsymys sai tulla

Keväällä 2017 opettaja oli vapaa ja valmis elämänmuutokseen, eikä hän oikeastaan itse ymmärrä, miten selvisi todistusten jaon hetkeen saakka.

Tai tiedänhän minä! Taivaan Isä antoi voimaa. Työyhteisössä minulla oli ollut muutama rukouskaveri, mikä oli suuri siunaus.

Tietoa tulevaisuudesta Marialla oli vain sen verran, että ammattia oli vaihdettava, ja mieluusti kotiakin.

Hän tarvitsi tilaa hengittää.

Kun väsymykselle oli vihdoin lupa ja tilaa, Maria lepäsi ja nukkui suurimman osan vuorokaudesta.

Sitten avautui tilaisuus muuttaa maalle.

Nyt kotitalo on punainen, tunnelmallinen talovanhus, jonka tulisijoja emäntä itse talvisin lämmittää ja jossa puulattiat kotoisasti narisevat.

Hän myös tekee sitä, mistä oikeasti haaveili: laulaa, kirjoittaa ja tekee käsillään, sillä aaseissa, lampaissa, vuohissa, kanoissa, kukoissa ja kissoissa riittää hoidettavaa sekä rakennuksissa kunnostettavaa.

Mapissa on tuore todistus puutarhurin ammattitutkinnosta.

Aloitteellisuus johti levyntekoon

Nakkilassa etsiydyin pikku hiljaa seurakunnan toimintaan ja pian päädyin myös musiikin vapaaehtoistehtäviin sekä ylistysryhmää vetämään. Olen päässyt laulamaan ja niissä yhteyksissä saanut rohkaisua siihen, että minun pitäisi tehdä levy.

Kun ilmoitin tykkääväni Lasse Heikkilän musiikista, joku tokaisi, että soitapa hänelle.

Nyt Maria Piiroinen julkaisee Heikkilän tuottamana Uutta elämää -levyn, jossa on sekä Marian itsensä että muiden lauluntekijöiden sävellyksiä.

Levynjulkaisukonsertti pidetään Nakkilan kirkossa Uskon Yö -tapahtumassa 24. lokakuuta.

Artistia työllistää nyt myös Satakunnan Kansanlähetyksen Sopusointuja-kiertue, jossa ovat mukana pastori Sakari Kalliomaa ja evankelista Kari Teikari.

Seuraavat Sopusointuja-tilaisuudet ovat Kokemäellä tiistaina 27.10. ja Merikarvialla torstaina 29.10.