Uutiset: Intialainen Vishal Mangalwadi toivoo länsimaiden palaavan koulujensa ja yliopistojensa kristillisille juurille

Maltalla sallittiin avioero

 

Oikeustalo Maltan pääkaupungissa Valletassa. KUVA: Wikimedia Common

Surkeat avioerotilastot ovat suomalaisille arkipäivää. Maailmassa on kuitenkin vielä kolkkia, joissa avioero ei ole edes laillinen. Yksi tällainen valtio on ollut Malta. Nyt historian lehti on kuitenkin kääntynyt kun avioero hyväksyttiin kansanäänestyksessä.

Lain voimaan tuloa pidetään yhtä suurena tapauksena kuin Maltan liittymistä Euroopan Unioniin vuonna 2004.

Avioeroa puoltanut maan oppositiojohtaja Joseph Muscat kommentoi, että Malta on vihdoinkin muuttumassa.

– En kuitenkaan näe, että kansanäänestyksessä olisi varsinaisesti ollut voittajia tai häviäjiä. Meillä on maa, joka kunnioittaa siviilien vapautta ja suvaitsevaisuutta, Muscat totesi BBC:n verkkouutisissa.

Perheniemi neliöb. 13.-19.5.

– Uusi laki kunnioittaa enemmistön toivetta, mutta sen ei tarvitse tarkoittaa vähemmistön huomiotta jättämistä, Muscat totesi.

Maltan pääministeri Lawrence Gonzi puolestaan on pahoillaan uudesta laista.

– Tällaista tulosta en olisi äänestyksessä toivonut. Tämä ei tule olemaan helppo muutos, Gonzi arvioi.

Maltan katolisen kirkon piirissä toimivan liikkeen varajohtaja Marthese Borg on pahoillaan avioeron sallimisesta.

– Uskon todella, että avioero ei ole ratkaisu. En usko, että Malta saavuttaa tällä ratkaisulla mitään. Tätä ei kuitenkaan auta jäädä suremaan, vaan täytyy keskittyä entistä enemmän tukemaan ja vahvistamaan avioliittoja, Borg toteaa.

Borg toivoo, että uusi laki ei aiheuta ”heppoisin” perustein päätettyjä avioeroja.

– On aika epäinhimillistä, että toinen voi vain ottaa ja lähteä. Olen myös huolissani lapsista ja puolisosta, joka jää elättämään perhettä yksinään.

– Tämän myötä tullaan myös tilanteisiin, joissa mies esimerkiksi voi joutua elättämään kahta perhettä. Taakka tällaisista ongelmista lankeaa helposti veronmaksajille. Tämä ei helpota sosiaalisia ongelmiamme, kritisoi Borg.

Avioero ei kuulu Maltan oikeusjärjestyksen sääntelemiin asioihin. Eronnut henkilö voi kuitenkin rekisteröidä ulkomaisen avioeron edellyttäen, että avioeropäätöksen on antanut  jommankumman osapuolen asuinmaan tai kansalaisuusvaltion toimivaltainen tuomioistuin. Kun tällainen avioero on rekisteröity, osapuolilla on oikeus avioitua uudelleen.

Maltalla on mahdollista kuitenkin saada asumusero. Käytännössä asumuserolla tarkoitetaan, että aviopuolisot ovat edelleen naimisissa keskenään mutta heidän velvollisuutensa asua yhdessä on päättynyt.

 

 

 

 
artikkelibanneri Uusi Tie