Elämäntaito: Aatelisnaiset auttajina – kolme tarinaa siitä, miten ylhäiset syttyivät diakonialle

Malmin lentoaseman lakkauttaminen heikentäisi eteläsudanilaisten näköä

 

Lähetyslentojärjestö MAF lennättää apua syrjäseuduille. Malmin lentokentän lakkauttaminen uhkaa toiminnan jatkumista, sillä se on toiminut pääasiallisena lentäjäkoulutuspaikkana.

Yhteiskristillinen lähetyslentojärjestö MAF (Mission Aviation Fellowship) lennättää parin-kolmen viikon välein Etelä-Sudaniin joukon silmäkirurgeja. Kirurgien tehtävänä on kartoittaa ihmisten näköä ja suorittaa kaihileikkauksia. Leikkauksia voi olla jopa parikymmentä päivässä.

Vuonna 1945 perustetun MAFin kohteena ovat alueet, joissa etäisyydet ovat pitkiä ja maantiet puuttuvat tai ovat turvattomia. Etelä-Sudanissa useat kärsivät kaihin tuomasta sokeudesta.

Sansa neliöb. 1.-30.5.

”Leikkauksen onnistuessa näkökyvyn osittainen tai täydellinen palaaminen tuovat potilaan elämään valtavan muutoksen”, kerrotaan MAFin sivuilla.

Lentoaseman lakkauttaminen jakaa puolueiden mielipiteet

MAFin toiminnan jatkon kannalta ratkaisevaksi muodostuu päätös Malmin lentoaseman kohtalo. Lakkautuspäätös tehtiin viime vuoden maaliskuussa, ja kenttä on määrä sulkea vuonna 2016. Kentän paikalle tehtaillaan asuinaluetta noin 20 000 – 30 000 asukkaalle. Vuonna 1938 käyttöön otettu kenttä toimi Suomen päälentoasemana aina vuoteen 1952 saakka.

”Yksittäisenä asiana tämä on MAF Suomen toiminnan kannalta suurin riski. Malmin kenttä on meille hyvin tärkeä, sillä koulutamme lentäjiä MAFin palvelukseen siellä. Taistelemme Malmin puolesta, jotta lentokoneet voivat jatkossakin viedä apua, iloa ja toivoa”, sanoo MAF Suomen toiminnanjohtaja Janne Ropponen.

MAF kysyi eduskuntapuolueiden johtajien kantoja lentoaseman lakkauttamisesta. Keskusta ja Perussuomalaiset pitivät uutta asuinaluetta huonona ratkaisuna. Kokoomus, SDP, Vihreät ja Vasemmisto puolestaan kannattavat lentokentän uusiokäyttöä. Kristillisdemokraatit ja RKP harkitsevat kantaansa.

Lähteet: MAF ja Helsingin Sanomat
Kuva: Flickr.com