Ihmisiä ja ilmiöitä: Pastori Matti Hernesaho: ”Jeesus ei ole teinipojille mikään vitsi” Hyvät: Arabien parissa lähetystyötä tekevä Aaron Ibrahim kertoo miten tehdä vaikutus muslimeihin: ”Elä niin kuin opetat”

Maahanmuuttajia kääntyy kristityiksi Keski-Euroopassa

 

Eurooppaan tulleiden maahanmuuttajien joukossa on myös hengellistä etsintää, erityisesti afgaanien ja iranilaisten
parissa. Hannu Lahtisen mukaan esimerkiksi Saksassa 6 000 iranilaista on tullut uskoon muutaman vuoden aikana. Kuva syyskuun alusta Budapestista. Kuva: Istvan Csak / Shutterstock.com

Uskoontulojen taustalla ovat uskovien antama huomio ja Jumalan puhuttelu unien tai näkyjen kautta, kertoo Fidan muslimityön koordinaattori.

Keski-Euroopasta huhutaan, että monia sinne tulleita maahanmuuttajia on viime vuosina kääntynyt kristityiksi. Syyskuun alussa englanninkieliset nettisanomalehdet kirjoittivat ilmiöstä vilkkaasti ja arvioivat etenkin kääntymysten aitoutta. Esimerkiksi Fox News (4.9.) totesi, että muslimitaustaiset tulokkaat vaihtavat uskontoa saadakseen myönteisen päätöksen turvapaikkahakemukseensa.

– Se on selvää. Joku haluaa tavalla tai toisella Eurooppaan, vaikka pitäisi kääntyä kristityksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että on myös paljon etsintää. Monien muslimien harhakuva islamista on poistunut. He näkevät sen pahan puolen ja ovat avautuneet. Siksi on myös aitoja kääntymyksiä, Fidan muslimityön koordinaattori Hannu Lahtinen analysoi.

KRS Krito 10.-23.6.

Hän on todistanut muslimien uskoontuloja Euroopassa myös omin silmin.

– Olin Saksan Baden-Württembergissä pitämässä koulutustapahtumaa, mutta päivän sisältö oli käsitetty väärin ja seurakunta oli kutsunut paikalle aika paljon muslimeja. Julistimme yksinkertaista evankeliumia, ja se meni kuin veitsi voihin. Nyt tuossa seurakunnassa on farsinkielinen uskonelämän aakkoskurssi. Yksi uskoon tulleista oli tunnettu afgaanilaulaja.

Pohjalla usein yliluonnollinen kokemus

Tällä hetkellä Euroopassa kristityiksi kääntyy erityisesti iranilaisia ja afgaaneja, mutta uskoon tulleiden joukossa on myös esimerkiksi turkkilaisia ja afrikkalaisia, kuten marokkolaisia. Osa kääntyneistä on vasta hakemassa turvapaikkaa ja osa on jo saanut sellaisen. Ilmiönä kääntymykset ovat myös alkaneet jo ennen tällä hetkellä menossa olevaa maahanmuuttovyöryä Saksaan ja muualle Eurooppaan.

Hannu Lahtisen mukaan Keski-Euroopassa maahanmuuttajien uskoontulojen taustalla vaikuttaa ainakin kaksi seikkaa: se, että yksittäiset uskovat ovat kohdanneet maahanmuuttajia arjessa ja se, että Jumala on avannut yksilöiden sydämiä jonkin yliluonnollisen kokemuksen kautta.

– Jumala puhuu muslimeille. Kun keskustelen uskoon tulleiden muslimien kanssa, hyvin monet kertovat nähneensä jossakin vaiheessa unessa tai ilmestyksessä Jeesuksen. Oikeastaan on vaikea luetella tapauksia, missä uskoontuloon ei olisi liittynyt jotakin tällaista, Lahtinen toteaa.

Lue uutinen kokonaisuudessaan Ristin Voiton numerosta 39/2015.