Yleinen: Arvio: Joulun ihme valkokankaalla 

Lyhytelokuva Burungo kertoo katulasten elämästä Nairobissa

 

Dome Karukoski ja Pamela Tola ovat ohjanneet ja käsikirjoittaneet Kenian katulapsista kertovan lyhytelokuvan Burungo osana käynnissä olevaa Nenäpäiväkampanjaa. Kuvaukset tehtiin syyskuussa Keniassa ja niihin osallistui myös katulapsia ja Fida Internationalin katulapsityön henkilöstöä.

Burungo kertoo kahdesta murkkuikäisestä kenialaistytöstä, jotka lähtevät ostamaan äidilleen hametta hinnalla millä hyvänsä. Burungo tarkoittaa Nairobin katuslangissa tyttöä ja kauppatavaraa. Elokuvassa ei Pamela Tolan termein turhaan ”rankistella”, vaan kyseessä on lämmin ja humoristinen kuvaus kenialaisten teinityttöjen maailmasta. Tolalle jäi kuitenkin mieleen katulapsien elinympäristö.

Sansa Neliöb. 14.11.-13.12. MJa

Kurjuuden kohtaamisen salaisuus on elämänmyönteisyys  

-Kiersimme illalla katupoikien kanssa, ja he näyttivät, mistä he hakevat ruokaa ja missä nukkuvat. Heitä pelottaa hirveästi. He pelkäävät poliisia. Jos joku varastaa yöllä, ja varas juoksee muiden katulasten luokse, poliisi saattaa tulla ja ampua jonkun heistä tai kaikkikin. He vetävät siksi liimaa iltaisin, että saavat itsensä turrutettua, Tola kertasi ääni värähtäen.

Dome Karukoski kokosi elokuvan tuotantoryhmän Suomesta ja sitä täydennettiin myös kenialaisilla ammattinäyttelijöillä ja kansainvälisen koulun draamaoppilailla. Karukoski summaa:

-Kun tiimissä olleille elokuvantekijöille tarjoutui mahdollisuus tehdä elämänsä aikana jotain tälläistä, heillä kaikilla oli suuri halu auttaa. Ja elokuvasta tuli myös sen ansiosta todella onnistunut.

Burungo elokuva saa ensi-iltansa Nenäpäiväshowssa 5.11. illalla YLE TV 2-kanavalla.

Päivi Simi-Kim, Päivi Kyyrö

Burungosta Radio Deissä Fidamiini-ohjelmassa 1.-5.11. klo 7.50
Lisätietoa Nenäpäiväkampanjasta ja -ohjelmista: www.nenapaiva.fi.
Nenäpäiväshow 5.11.YLE TV 2 klo 18-24