Lyhytaikaislähetit siunataan tehtäviinsä

 

Laskiaissunnuntaina siunataan ensimmäiset Kylväjän lyhytaikaisiin työjaksoihin koulutetut lähetit tehtäviinsä. Heidän joukossaan on aito pääkaupunkiseutulainen, Matti Mäkelä Espoosta.

Matti Mäkelän edessä on työjakso avustavissa tehtävissä Israelissa. Hetken mielijohteesta hän ei Suomen Raamattuopiston opinnoista Jerusalemin Caspari-keskuksen messiaanisten juutalaisten pariin kuitenkaan lähde. Kutsu on kolkutellut mielessä pidempään.

– Vuosien varrella minulle on sanottu, että voisin sopia lähetiksi. Elämäntilanteeni ei ole sitä tähän asti mahdollistanut. Olen toiminut viime vuosina kaupallisissa ja aiemmin tietohallinnon tehtävissä, kertoo Mäkelä

Perheniemi neliöb.(vuosisop.)23.3.alk. MJa

– Menneenä syksynä opiskelin viikon jaksoissa Suomen Raamattuopiston Avoimessa raamattukoulussa työn ohessa. Silloin minua kehotettiin hakemaan kevään 2019 lähetyskurssille, olisihan nyt mahdollista lähteä lyhyeksi aikaa kentälle.

– Se osoittautui minun paikakseni. Selkeä kutsu rohkaisi tarttumaan tähän mahdollisuuteen. Nyt on minun aikani lähteä.

Aiemmin Kylväjä on kouluttanut kenttiensä tarpeisiin vain pitkäaikaiseen lähetystyöhön sitoutuvia lähettejä. Meneillään olevan, perinteisen lähetyskurssin rinnalla on kahden kuukauden jaksolla ollut kolme opiskelijaa. Matti Mäkelä ja Markku Kaanaa suuntaavat opintojen myötä Israeliin, heistä Kaanaa Haifaan avustamaan Saidien työtä. Hanna Ojala lähetetään Kreikan pakolaistyöhön kolmen kuukauden harjoittelujaksolle.

Millaisia lähettejä Kylväjä etsii ja kouluttaa? Lähetysjohtaja Pekka Mäkipää luonnehtii:

– Kutsumme lähetiksi sinua, joka olet sinnikäs ja nöyrä. Sinua, joka et kuvittele jo olevasi valmis, vaan olet valmis oppimaan, pettymään ja innostumaan tavoittamattomien tavoittamisesta.

Kylväjän työalajohtaja ja koulutuspäällikkö Pentti Marttila toivoo lyhytaikaisen työjakson rohkaisevan opiskelijoita sitoutumaan pidempään työkauteen. Seuraava lähetyskurssi järjestetään vuoden 2020 keväällä. Marttila uskoo, että silloinkin tarjoutuu tilaisuuksia lyhytaikaisläheteiksi pyrkiville.

– Sekä ilmeinen kentiltämme tullut tarve että halu lähettää edelleen ihmisiä lähetystyöhön johtivat uudenlaisen lähetyskurssin järjestämiseen. Lähetyskurssi antaa paitsi tiedollisia valmiuksia myös intensiivisen oppimisympäristön, jossa myös yhteinen rukous ja keskustelut valmistavat lähtemään.

– Kurssi on kokonaisuus, jonka keskiössä haluamme pitää Jeesuksen itsensä. Hän kutsuu ja varustaa lähtijät ja lähettäjät. Kylväjä järjestönä ja lähtijät persoonina tulevat kurssin aikana tutuiksi, mikä on seurakuntayhteyksien hoitamisen ja työyhteyden kannalta tärkeää.

– On rikasta voida olla tuossa lähettämisen ja varustamisen prosessissa mukana.

Tuoreeltaan kurssin suorittanut Matti Mäkelä pitää kahden kuukauden lähetyskurssin antia hyvänä.

– Opiskelu on ollut monipuolista ja mielenkiintoista, sekä usko että tieto on kasvanut.

– Ensi viikolla olen jo Jerusalemissa avustamassa Caspari-keskuksen työssä niillä lahjoilla ja taidoilla, joita minulla on. Koska perehdytys työhön vie aikaa, olen sopinut olevani Israelissa Casparin työyhteydessä harjoittelun jälkeenkin, yhteensä noin vuoden.

Mikä sai suuntaamaan juuri Israeliin? Vastausta ei tarvitse miettiä. Matti Mäkelän kutsu on kirkas.

– Israel-rakkauteni kumpuaa siitä Raamatun ilmoituksesta, että Israel on Jumalan valittu kansa. Roomalaiskirjeen 11. luvun opetus valitun kansan vaiheiden merkityksestä puhuttelee minua.

– Rukoukseni on, että voisin tehdä sitä, mitä Jumala minun siellä tahtoo tekevän. Pyydän esirukousta tehtävieni puolesta. Minua lähettävät matkaan ystävät, myös he, joita Raamattuopiston kursseilta sain.

Kylväjän työssä Caspari-keskuksessa oleva Sanna Erelä toivottaa lyhytaikaislähetin tervetulleeksi:

– Mattia odotetaan ja tarvitaan jo kovasti Caspari-keskuksessa! Hän tulee tänne vapaaehtoistyöntekijän roolissa. Työ ei ole aina kovin hohdokasta, mutta välttämätöntä palvelua keskuksen päivittäisen toiminnan kannalta.

– Uskon, että jakso Casparissa toimii vapaaehtoisillemme hyvänä käytännön harjoituksena mahdollista pidempiaikaista lähetystyötä varten. Otamme Matin vastaan rukouksin.

Lyhytaikaislähetit siunataan tehtäviinsä laskiaissunnuntaina 3.3.2019 jumalanpalveluksen alussa Suomen Raamattuopistolla Kauniaisissa. Pekka Heiskanen saarnaa, liturgian ja lähettämisen toimittaa Pentti Marttila. Radio Dei lähettää jumalanpalveluksen suorana klo 11, ja se on kuultavissa myös verkossa.

Valokuva: Jussi Valkeajoki

 
Kylvaja artikkelibanneri