”Luonto riisuu ihmisen suojamuureista”

 

Juha-Pekka Paananen on liikkunut luonnossa lapsesta asti. – Luonnolle pitää antaa aikaa, että se voi alkaa näyttää asioita, Paananen sanoo. Kuva: Heikki Teittinen

Juha-Pekka Paananen kulkee luonnossa kameran kanssa. Tänä syksynä hän sai Vuoden luontokuva -palkinnon.

Vuoden luontokuvan ottanut saarijärveläinen Juha-Pekka Paananen viihtyy ennemmin erilaisten kameroiden takana kuin valokeilassa. Presidentin kutsu Linnan juhliin oli suuri kunnia mutta myös pienen jännityksen aihe.

Tehdään siis niin kuin luontokuvaaja itse ja keskitytään taivaaseen, metsiin, vesiin ja niiden asukkaisiin. Paananen nimittäin sanoo, että luontoon pitää pysähtyä.

Perheniemi Neliöb. 15.-21.4.

– Luonnolle pitää antaa aikaa, jotta se voi alkaa näyttää asioita. Kun pysähtyy, luonto alkaa elää ympärillä.

Vuoden luontokuva, ”Kiiruna maailman laidalla”, syntyi keskellä patikointireissua Saana-tunturin maisemissa Kilpisjärvellä.

– Tilanne tuli ja meni. Otin kuvan kiven takaa eikä minulle tullut sellaista ajatusta, että nyt tuli mahtava kuva. Itse asiassa katsoin kuvaa vasta sitten, kun aloin puolen vuoden päästä käydä kuvia läpi kisaa varten.

Tapa ylistää Jumalaa

Paanasen kokemuksen mukaan luonto kasvattaa ihmistä, koska se tuo esiin ihmisen perusluonteen – varsinkin jos lähdetään koettelemaan omia rajoja esimerkiksi vaellukselle.

– Luonnossa ihminen ei enää niin välitä suojamuureista.

Paananen on iloinen siitä, että voinut käyttää kuvaamisen lahjaansa myös seurakunnassa. Hän on Saarijärven helluntaiseurakunnan alaisuudessa toimivan Studio Majakan tuottamien Kristian-elokuvien pääkuvaaja. Kristityn vaelluksesta kertovissa seikkailuelokuvissa nähdäänkin runsaasti luontokuvaa, samoin kuin joulun alla ensi-iltansa saaneessa Santa Cruz -elokuvassa, joka on suunnattu lapsille ja nuorille.

Valokuvaamisessa Juha-Pekka Paananen pitää valon ja varjon vaihtelusta ja siitä, että kuvaan saa tuotua maalauksellisuutta. Siksi hän kuvaa mieluiten aamulla ja illalla. Vuodenajoista inspiroivin on syksy, koska silloin on usein sumuista ja luonnossa paljon värejä.

– Toisaalta talvella on tykkylunta ja esimerkiksi auringonlaskun sävyt ovat aivan erilaiset kuin muina vuodenaikoina.

Luontokuvaaminen on Paanaselle tapa ylistää Jumalaa.

– Ympärillämme on valtavasti Jumalan luomaa kauneutta. Tämä maailma ei ole pussissa sekoitettu juttu.

Vuodesta 1980 järjestettyyn Suomen Luonnonkuvaajat ry:n järjestämään Vuoden luontokuva -kisaan lähetettiin tänä vuonna noin 13 000 kuvaa.

 

Lue Juha-Pekka Paanasen haastattelu kokonaisuudessaan Ristin Voiton numerosta 51–52/2016.